Iedereen heeft het nodig.

Ik als Waterenergie type heel veel en een Vuurenergie type misschien iets minder maar in meer of mindere mate hebben we het allemaal nodig: ALLEEN TIJD.

Om af te schakelen, om bij te tanken, om je gedachten op een rijtje te zetten of om te luisteren naar de wijsheid van je innerlijk weten. De één luistert dan graag muziek, de ander heeft het liefst stilte, en sommigen moeten erbij bewegen. Ieder heeft dus een eigen favoriete invulling van alleen zijn.

Alleen tijd – solo time – is dus nodig.
Dat is niet alleen mijn overtuiging maar onderzoeken tonen dat ook aan:

We overschatten hoezeer we andere mensen nodig hebben en we onderschatten de waarde van ervaringen die we opdoen als we alleen zijn.

En eigenlijk weten we dit ook allemaal wel maar toch vinden we het makkelijker gezegd dan gedaan. Als ik iemand begeleid en ik vraag hem/haar drie keer per dag 5 minuten tijd te maken om alleen te zijn, voor een stiltemoment of een oefening dan krijg ik heel vaak te horen: “Oei… ik weet niet of dat gaat lukken”.

Waarom vinden we het toch zo moeilijk om tijd te maken voor onszelf?

Terwijl we weten dat het goed is voor ons, terwijl we voelen dat we het nodig hebben. Hoe drukker we zijn, hoe meer solo time we nodig hebben.

Wil jij ook van meer ALLEEN TIJD genieten?

Ik heb 10 tips voor je:

1 – Maak afspraken
Bedenk voor jezelf hoeveel solo time je wilt nemen, per dag of per week, communiceer dit naar je gezin toe en leer ze om respect daarvoor te tonen. Misschien vinden ze het raar in het begin maar als jij vol houdt dan gaan ze daar vanzelf aan wennen en gaan ze misschien zelfs wel mee doen (ik zie het vaak genoeg).

2 – Leg het uit
Leg je omgeving uit waarom het voor jou belangrijk is om even tijd voor jezelf te hebben. Leg ze uit dat je dat graag wilt maar dat het ook belangrijk is voor je energie en je gezondheid.

3 – Plannen
Zet het in je agenda, schrijf het op de kalender of prik het op het prikbord. Zodat iedereen weet wanneer ze jou met rust moeten laten.

4 – Speciale ruimte
Creëer een speciale ruimte voor jezelf waar je je terug kunt trekken. Nu heeft niet iedereen zo’n groot huis dat je een hele kamer voor jezelf kunt houden maar je kunt ook de badkamer even verboden terrein maken voor een paar uur. Neem je lekker een drankje en een hapje mee, een goed boek of een podcast en een fles heerlijk ruikende bodylotion en jij voelt je na een tijdje als herboren.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat iedereen in huis weet dat die ruimte voor jou is en dat ze je niet mogen storen. Nee, ook niet om te vragen waar de pindakaas staat. Hang maar een ‘niet storen’ bordje op de deur.

5 – Sta eerder op
Sta een uurtje eerder op, voordat de rest wakker is en maak daar je eigen ochtendritueel van. Drink in alle stilte een kopje thee, doe een paar oefeningen, schrijf in je ‘journal’ en bereid je voor op de dag. Je zult het heerlijk vinden.

6 – Ga eerder naar bed
Het omgekeerde van een uurtje voor jezelf op de ochtend kun je natuurlijk ook doen. Ga lekker een uur eerder naar boven dan je lief zodat je de dag van je af kunt laten glijden en je in alle rust kunt voorbereiden op een spannende afsluiting met z’n tweetjes of gewoon een heerlijke nachtrust.

7 – Ga er alleen op uit
Ik organiseer natuurlijk energieweken en de deelnemers komen bijna altijd alleen. Dat kan ik je zo aanraden! Alleen erop uit gaan zal je leven enorm verrijken, dat kunnen mijn inmiddels 13 groepen absoluut beamen. In het begin vind je dat misschien wat raar of misschien zelfs wel egoïstisch maar het tegendeel is waar. Het is niet self-ish maar self-care.

Vind je een hele week naar het buitenland om te beginnen iets te veel – ik heb nog 3 kamers vrij in mei op de magische energieweek Marokko / Sahara – begin dan met een weekendje naar zee of voor mijn part een dagje naar de sauna in je uppie. Echt doen!

8 – Alleen tijd is geen eenzaamheid
Sociale types zoals Vuur- en Aarde-energie types kunnen het alleen zijn ervaren als eenzaamheid. Hierdoor gaan ze de stilte proberen op te vullen door te praten of door op zoek te gaan naar andere mensen om zich heen. Maar toch hebben ook deze energietypes het nodig om af en toe alleen te zijn met zichzelf.

Dus als je jezelf hierin herkent, wees er dan van bewust dat dit ook een mindset is en dat je die kunt veranderen. En ja, je moet jezelf wel leuk vinden en liefhebben om tijd met jezelf door te brengen, dus dat kan ook een aandachtspuntje zijn…

Conclusie
Het is goed voor ons. Voor onze energie, voor onze fysieke en mentale gezondheid en zelfs voor onze creativiteit en productiviteit. We weten het, we willen het ook graag maar toch vinden we het ook vaak heel erg lastig: tijd nemen om alleen te zijn. Ik hoop dat je met mijn 8 tips er meer van kunt genieten.

En jij? Hoe vaak neem jij ALLEEN TIJD? En hoe vul jij die dan het liefst in? Ik lees het graag! (wel even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.