Laatst moest mijn auto (inimini) gerepareerd worden en kreeg ik een leenfiets mee voor die dag. Nou moet je weten dat ik normaal gesproken alleen op vakantie op een fiets stap, maar deze keer kon het even niet anders. Mentaal voorbereid stond ik dus op de vroege ochtend bij de garage, te wachten op de aardige meneer die mijn fiets van achter ging halen. En toen hij terugkwam was ik blij verrast!

Hij had namelijk een geweldig rood exemplaar voor mij. En ik hou van rood!

Dat was je wellicht al opgevallen ๐Ÿ˜‰

Dus helemaal blij ben ik met een dikke grijns op mijn gezicht naar huis gefietst. โ€œZo is fietsen ineens een stuk leukerโ€ dacht ik, terwijl ik onderweg een paar keer vreemd ben aangekeken wegens die brede smile op zoโ€™n grijze ochtend.

Eenmaal thuis ging ik aan het werk. Eerst een coach gesprek en daarna teksten schrijven, dat was de planning. Het gesprek was heel fijn en nadat ik een kopje thee ben gaan halen was ik helemaal klaar voor de teksten. Maar daar was dat rode fietsje weerโ€ฆ in mijn hoofdโ€ฆ โ€œToch wel leuk, zoโ€™n rode fietsโ€ dacht ik, โ€œen een beetje meer beweging kan geen kwaad. Even googelenโ€ฆโ€.

En ja hoor, een uur later was het lunchtijd en โ€˜s middags stonden er andere dingen op mijn planning. Het is dus niet meer goed gekomen met die teksten. Ken je dat?ย Heb jij ook van die rode fietsjes?

Die in je hoofd kruipen en je van je planning af houden?

Meestal van de dingen die wel af moeten, maar waar je geen zin in hebt. Omdat je er tegenop ziet, of omdat je het saai vindt, of omdat je ergens onbewust bang voor bent. Want zo werkt dat. Je systeem gaat dan allerlei omtrekkende bewegingen creรซren. Zelfsabotage in optima forma!

Belemmerende overtuigingen zorgen voor rode fietsjes!

In jouw geval zijn het misschien geen rode fietsjes, maar is het de was die op dat moment รฉcht gedaan moet worden, je mailbox, Facebook messenger, het opruimen van je bureau of misschien zelfs wel buikpijn of hoofdpijn. Want geloof mij, je systeem kan heel ver gaan om jou ver weg te houden van de dingen die je angst geven.

Maar als je je pad laat bepalen door je angsten en je twijfels dan bereik je nooit datgene waar je naar verlangt. Tijd dus voor een andere aanpak.
Wat te doen wanneer er weer een rood fietsje in je hoofd op duikt:

1 – Herkennen en erkennen
Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je zoโ€™n situatie herkent. Het zijn namelijk niet altijd rode fietsjes die opduiken maar ze kunnen ook blauw of geel zijn, of misschien is het wel een stepje of een driewieler. Als je er bewust op let, ga je ze vanzelf beter herkennen. Daarnaast is het belangrijk dat je erkent dat het zelfsabotage is; naar boven gehaald door jouw systeem om jou te weerhouden van iets wat eng of spannend is. Pas dan kun je het een halt toeroepen.

2 – Vind de oorzaak en pak die aan
Zelfsabotage treedt natuurlijk niet zomaar op, het is een beschermingsmechanisme. Maar tegen wat? Het is belangrijk dat je dat achterhaalt. Dat je op onderzoek uit gaat – stilte zal je daarbij helpen – en de oorzaak vindt wat dit mechanisme triggert. Waar ben je bang voor? Wat probeer je te ontlopen? Als je dat weet, kun je ook iets gaan ondernemen om dat aan te pakken of te veranderen.

3 – Doorbreek het patroon
Tot slot kom ik nog even terug op รฉรฉn van mijn stokpaardjes: herhalen, herhalen en herhalenโ€ฆ Waarschijnlijk voer je een variant van het volgende patroon al gedurende een langere tijd uit: angst > zelfbescherming > zelfsaboterende gedrag. Dus je kunt niet verwachten dat dat meteen weg is zodra je รฉรฉn keer een rood fietsje in je hoofd hebt genegeerd. Het vergt training, herprogrammering.

De volgende affirmatie zou je daarbij kunnen helpen:

Ik laat mijn success niet tegenhouden door rode fietsjes.

Of misschien is de volgende beter geschikt voor jou ๐Ÿ˜‰
Ik laat alle negatieve gedachten, twijfels aan mezelf en zelfsabotage los. Alles is goed.

Conclusie:
Belemmerende overtuigingen zorgen voor rode fietsjes!
Oftewel: belemmerende overtuigingen zorgen voor zelfsabotage waardoor je nooit datgene bereikt waar je naar verlangt. We hebben daar allemaal last van en iedere fase in je leven zal weer nieuwe uitdagingen, angsten en dus zelfbeschermend sabotage gedrag met zich meebrengen, maar als je je ervan bewust bent, het gedrag herkent en erkent, de oorzaak achterhaalt en daar systematisch iets aan gaat doen dan kun je het heft weer in eigen hand nemen!

En jij? Ben jij je bewust van je belemmerende overtuigingen? En in welke vorm duiken die dan op? Wat fijn jouw rode fietsje? Laat het mij eens weten! (wel even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.