Ik stel mezelf deze vraag meerdere keren per dag.
Wanneer ik even rust neem maar ook juist wanneer ik druk ben.
Maar in ieder geval stel ik die vraag altijd heel bewust en neem ik het antwoord ook heel serieus.

Als ik dat namelijk niet doe dan wijk ik af.
Dan wijk ik af van mijn doelen en mijn wensen en alles wat me brengt tot een ’totaal vervuld en 1st class leven’.
Dan neem ik de verkeerde beslissingen en krijg ik daar later spijt van.
Dan zeg ik ‘ja’ tegen dingen waar ik eigenlijk ‘nee’ op had moeten zeggen en andersom.
Dan kost me dat energie.

In essentie houdt die vraag dus mijn prioriteiten helder.

Op momenten dat het leven zijn gangetje gaat heb ik er wat meer moeite mee. Maar op momenten dat er ‘stront aan de knikker is’ – zoals mijn vader altijd zei – dan is het antwoord op deze vraag mijn enige richtlijn. En daar vaar ik dan blind op. No matter what…

Welke vraag is nou de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen?
Daar heb je ondertussen vast al wel over nagedacht.

De belangrijkste vraag om gelukkig te leven is: WAT WIL IK? 

Had je die al aan zien komen?
Stel jij jezelf die vraag ook iedere dag?
Of misschien alleen in moeilijke situaties?

In moeilijke situaties heb je eigenlijk geen andere optie.
Je kunt doorgaan zoals je het nu doet maar dat wil je niet want je zit in die moeilijke situatie en daar wil je uit. Door diep te voelen en na te denken over de vraag ‘wat wil ik’ kan je een nieuwe richting gaan kiezen of kan je de situatie gaan accepteren zoals hij is.

Maar op dagen waarop het leven z’n gangetje gaat ben je misschien veel minder geneigd je af te vragen ‘wat wil ik’.
Meegesleurd door het (ondernemers)leven dein je mee op het ritme van de dag. Begrijpelijk, maar juist op de gewone dagen zijn momenten van reflectie van groot belang. Je neemt namelijk ontelbare beslissingen, iedere dag weer. En al die beslissingen samen vormen het pad naar jouw toekomst. In die wil je – neem ik aan – toch zo veel mogelijk zelf bepalen, toch?!

Mensen vragen mij altijd: “Jeanine, hoe doe jij dat toch? Hoe houd jij zoveel ballen in de lucht en houd je toch je energie in balans?”.

Dat is nou efficiënt energiemanagement en die ene vraag is daar een belangrijk onderdeel in.

Zoals je misschien wel weet houd ik iedere week een vergadering met mezelf. Jawel, compleet met notulen en rondvraag 😉 Dan besteed ik aandacht aan mijn doelen (lange- en korte termijn), evalueer ik de afgelopen week, stel ik bij en maak ik een nieuwe planning voor de komende week. Zo behoud ik helderheid en focus.

Daarnaast begin ik ook iedere dag met ‘wat wil ik’. Ik heb daar een ochtend routine voor gemaakt waarin ik mijn doelen en wensen meeneem, mijn energie in flow en op de juiste frequentie breng en op die manier richting geef aan mijn dag in plaats van andersom.

En ook gedurende de dag check ik constant met mezelf: “Hé, hoe gaat het nu met mij en wat wil ik?”. Zodat ik constant bij kan sturen.

En dat kun jij ook!
Jawel. Ook in jouw situatie kan je helderheid scheppen, focus creëren, richting geven en bijsturen. Het lukt niet alleen mij maar ook alle mensen die ik train en begeleid dus ik heb daar alle vertrouwen in. Begin gewoon klein. Begin met die allerbelangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen: WAT WIL IK. Vraag jezelf dat eens af bij iedere taak die je uitvoert…

Deel eens met mij:
Wat is jouw belangrijkste inzicht uit dit artikel? Plaats het eens hieronder (even scrollen) ik lees het graag!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

dit veld niet invullen s.v.p.