Van de week had ik er nog behoorlijk last van: uitstelgedrag.

Zoals je misschien wel hebt gezien ben ik ook werkzaam op de Engelstalige markt en neem ik iedere week een aantal filmpjes in het Engels op. Heb je ze al gezien op social media? Ik deel er allerlei weetjes, tips en tricks in!

Maar oh boy, voordat zo’n filmpje van een minuut erop staat.

Ik vind dan van alles. Over mezelf natuurlijk en over de omstandigheden. Pony te lang, teveel verkeer dat langs komt, pukkel op mijn neus, licht niet goed, mijn Engelse uitspraak, wallen onder mijn ogen (een avondje dansen en dan om 4 uur in bed liggen was 25 jaar geleden echt een zoveel beter idee!) etc. etc.

Kortom, er zijn wel honderd en één redenen waarom ik dat filmpje beter niet kan opnemen. Maar ja, dat is ook weer niet wat ik wil. Herken je dat? Dat je graag iets wilt maar dat je de benodigde acties toch maar steeds voor je uit blijft schuiven?

In deel-1 van dit artikel heb ik je al laten zien wat de belangrijkste oorzaken zijn van jouw uitstelgedrag:

  1. De valkuilen van jouw energie type
  2. Instant gratification
  3. Beloning of straf
  4. Overzicht en prioriteiten
  5. Geen richting / niet de goede richting
  6. Afleidingen en onderbrekingen
  7. Geen goed energiemanagement:
    Te weinig energie, geblokkeerde energie en/of een lage energiefrequentie zoals angst, schaamte en het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’.

Ik durf zelfs te stellen dat te weinig energie, geblokkeerde energie en/of een lage energiefrequentie DE belangrijkste oorzaken zijn van uitstelgedrag.

Maar wat kun je er nou aan doen?

1 – Welke energie type ben jij?
Allereerst kun je testen welke energie bij jou het meest prominent aanwezig is.

Dat kan je gratis doen op www.jeaninehofs.nl/freetest

Op dit moment is de test alleen nog in het Engels, maar binnenkort kun je hem ook in het Nederlands doen!

2 – Start with the end in mind
Als je niet weet waar je naar toe gaat dan is de kans groot dat je wegdrijft in allerlei afleidingen. Dus zorg ervoor dat je helder krijgt waar je naar toe wilt, wat je doelen zijn en welke eindresultaat je wilt bereiken. En met dat einddoel voor ogen ga je je pad uitstippelen of een volgende stap nemen. Een goed ochtendritueel of visualiseren kunnen je daar heel goed bij helpen.

3 – Plannen, organiseren en prioriteiten stellen
Als je helder hebt waar je naar toe wilt dan is het daarna belangrijk dat je een systeem voor jezelf creëert waar jij optimaal in kunt functioneren. En dat kan voor iedereen anders zijn. Voor mij werkt het goed om vanuit die eindbestemming kleine en behapbare stappen te bepalen. Zodra je dan merkt dat je nog steeds aan het uitstellen bent dan moet je deze stappen nog kleiner en nog overzichtelijker maken.

Nou is er niets fijners voor een notoire uitsteller dan plannen maken en het re-organiseren van to-do-lijstjes. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Pas dus op voor deze valkuil en zorg ervoor dat je heel duidelijk steeds je eerstvolgende stap bepaalt want plannen zonder actie blijven altijd dromen… Het is dus beter dat je een imperfecte actie onderneemt dan helemaal niets.

4 – Eat that frog
Stel je nou eens even voor dat je ‘s morgens op nuchtere maag al een dikke, levende kikker hebt opgegeten… dan zijn de rest van je dagtaken toch eitje?! Nou wil ik je natuurlijk niet echt aansporen kikkers te gaan eten maar zodra je eerst de taak doet die het meest belangrijk, moeilijk of vervelend is dan zul je de rest van de dag het gevoel hebben dat geen enkele taak zo erg is als die ene die je nu al achter de rug hebt.

5 – Afleidingen en onderbrekingen
Vandaag de dag is het best een uitdaging om gefocust te blijven vooral als jouw energie type daar gevoelig voor is. Dus spreek jezelf even streng toe, zorg dat je alles goed gepland en voorbereid hebt en houd zowel je hoofd als je werkplek vrij van afleidingen. Dat betekent dat je regelmatig je werkplek opruimt, alle storende elementen weg haalt uit die ruimte en alles uitzet waar je nu niet mee bezig bent zoals je mail, whatsapp en social media.

6 – Goed energiemanagement
En last but not least natuurlijk goed energiemanagement want de allerbelangrijkste oplossing zit in jou: in jouw energie!

Nu kan ik je wel honderd oefeningen en tips geven want dat is natuurlijk wat ik als energy master doe maar dat past allemaal niet in één artikel. Daarom kan ik je sowieso aanraden om de nieuwsbrief in de gaten te houden want daarin krijg je iedere maand een uitnodiging voor een gratis coaching van mij in de Energie & Bubbels sessies.

Voor nu heb ik een speciaal energiepunt voor je wat je kunt masseren wanneer je merkt dat je uitstelgedrag getriggerd wordt door iets waar je tegenop ziet, iets waar je angst voor voelt. Het punt zit op je hand, je kunt het dus makkelijk en overal masseren en je zult merken dat je angstige gevoel meteen wegzakt.

Hier op de tekening kun je zien waar het precies zit:

Op de bovenkant van je hand (zowel links als rechts) tussen het 4e en het 5e handsbeentje.

Masseer dit punt 15-30 seconden aan iedere kant en je zult voelen dat je angstige gevoel wegzakt.

Conclusie:
Uitstelgedrag is niet handig en kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen en meer vetopslag (!). Oorzaken kunnen liggen in de valkuilen die jouw energie type met zich mee brengt alsook in de kenmerken van de taak zelf die je steeds vooruit blijft schuiven. Gelukkig er zijn er best een aantal technieken die je kunt inzetten om niet langer belemmerd te worden door uitstelgedrag. Zoals bijvoorbeeld dat energiepunt wat je kunt masseren waardoor je angstige gevoel weg zal zakken.

En jij?
Wat is jouw favoriete techniek om uitstelgedrag voor te blijven? Eén van bovenstaande of heb je zelf nog een tip die je wilt delen? Ik lees het graag hieronder in de comments (wel even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.