De liefde, een onderwerp waarover we vaak praten. We hebben het allemaal nodig. Lief hebben en geliefd worden. Liefde is zo’n mooi gevoel wat ons zo’n hoge energiefrequentie geeft en toch hebben we er vaak zoveel problemen mee…

Verliefd worden gaat meestal heel makkelijk, maar verliefd blijven is vaak een uitdaging. In het begin heb je alles voor elkaar over maar gaandeweg ontstaan er hobbels op het pad wat jullie samen lopen. Verschillende normen, waarden en meningen, opvoeding en ervaringen uit het verleden spelen hierin een rol.

Hoe zit het met de liefde in jouw leven?
Is jouw relatie geweldig? Of is het ‘wel okay’… en waar wil je eigenlijk naar toe in je relatie?

Ik ben sinds 2002 samen met mijn lief en wij hebben een heerlijke, geweldige en magische relatie. Hebben wij gewoon geluk? Ja we hebben zeker geluk met elkaar, maar die sterke band die wij hebben, hebben we niet zomaar gekregen, daar hebben we heel bewust en ‘hard’ aan gewerkt. Daar hebben we beide veel energie in gestoken, dat heeft ons kruim gekost en we hebben ook heel veel gevloekt, geruzied en gehuild, dat mag je gerust weten. Maar onze relatie wordt hierdoor steeds liefdevoller en sterker.

Wat is jullie geheim? Dat wordt ons vaak gevraagd.

Master your energy, master your life.

Dat zeg ik altijd en ook in het geval van de liefde en in relaties gaat dit op. Goed energiemanagement maakt niet alleen jou als persoon sterker maar ook je relatie. Natuurlijk zijn liefde, intimiteit, eerlijkheid, vertrouwen en toewijding heel belangrijk maar wij hebben ervaren dat er nog een paar elementen zijn die essentieel zijn in een liefdevolle relatie.

1 – Groei
In een relatie heb je al snel de neiging om als één eenheid door het leven te gaan met gezamenlijke verlangens, gezamenlijke overtuigingen en zelfs een gezamenlijke vriendengroep. Maar het zo belangrijk dat je als persoon ook blijft groeien, en dat geldt natuurlijk voor jullie allebei. Elkaar aanmoedigen te groeien als individu zal je relatie enorm verdiepen en versterken.

Hoe zit dat bij jullie?
Word jij door je partner aangemoedigd je dromen te bereiken, hoe gek ze misschien ook zijn? Of worden jouw ideeën in de kiem gesmoord en word je aangemoedigd ze snel te vergeten? Geef je wel voldoende aan dat je het nodig hebt jezelf te ontwikkelen?
En andersom; moedig jij jouw partner aan te groeien? Om buiten de gebaande gezins-paden te treden en zichzelf te ontwikkelen, hoe eng jij dat misschien ook vindt?

Neem leiding in je eigen leven en in je relatie. Ga op zoek naar wat je wilt (als je dat nog niet weet) en zorg dat je blijft groeien als persoon. Betrek je lief daar ook bij en stimuleer hem/haar naast zelfontwikkeling ook mee te groeien met jou. Allebei betrokken zijn in elkaars groeiplannen en dromen is geweldig. Het zal jou versterken, het zal je lief versterken en het zal jullie liefde versterken.

2 – Vrijheid
Ik heb als Water-energy type heel veel vrijheid nodig. Zowel in tijd als in plaats. Ik ben graag alleen en heb dat ook nodig om mijn energie op te laden. Mijn man is een Vuur-energy type en die is helemaal niet graag alleen, die zoekt juist altijd gezelschap op en het liefst met heel veel verschillende mensen (lees: daar hoef ik dus niet altijd bij te zijn).

Mijn idee van vrijheid is dus anders dan zijn idee van vrijheid maar door naar elkaar te kijken en naar elkaar te luisteren hebben we uitgevonden hoe het zit en kunnen we elkaar geven wat de ander nodig heeft. En ja, daar komt een stukje vertrouwen bij kijken maar dat is waarom persoonlijk energiemanagement zo belangrijk is. Als jij vertrouwen hebt in jezelf kan je de ander ook de vrijheid geven die hij/zij nodig heeft.

3 – Accepteren dat je allebei anders bent
Vrouwen zijn geen mannen, dat is een verschil vergelijkbaar met de maan en de zon. En ook onderling tussen vrouwen of mannen zijn er grote verschillen. Dat weten we en toch verwachten we vaak in een liefdesrelatie dat de ander dingen precies zo doet zoals wij dat zouden doen, of fijn zouden vinden.

Maar het zal je in de liefde juist helpen als je de ander wat meer de ander laat zijn. Natuurlijk zijn er bepaalde grenzen waar de ander nooit overheen mag gaan. Maar waar leg jij die grenzen? Door te beslissen dat wanneer jij iets op de trap legt, de ander het mee naar boven moet nemen?

Iedereen is een bepaald energietype en de kans is groot dat jij en jouw lief van een ander energietype zijn. Daar heb je ooit voor gekozen, daar ben je ooit voor gevallen en dat betekent ook dat er verschillen tussen jullie zijn. En dat moet ook! Want als je de ander gaat proberen ‘om te bouwen’ tot jouw energietype met jouw voorkeuren en talenten dan ga je hoogstwaarschijnlijk de ander uit zijn/haar element halen en daarmee uit zijn/haar kracht.

En dat brengt me bij het volgende punt:

4 – Communicatie
Je zult altijd verschil van mening houden. En dat is ook goed, want zoals ik bij het vorige punt al heb aangegeven, is het belangrijk om in een relatie toch je authentieke zelf te mogen zijn. Maar je moet natuurlijk ook weer niet zo anders zijn (of worden) dat jullie wegen steeds verder uit elkaar gaan lopen. Het is juist de kunst om die balans daartussen te vinden.

Dan komt communicatie om de hoek kijken. Alleen door met elkaar te communiceren over wat echt belangrijk is, over dingen die je ziel raken, kun je van elkaar te weten komen wat de ander nodig heeft. Pas daarna kunnen beide partners kijken of ze willen meebewegen, willen veranderen, willen geven of nemen.

5 – De ander in zijn/haar kracht zetten
Wil je zo’n gesprek aan gaan dan moet je dit niet tussen de soep en de aardappelen doen. Een hechte relatie verdient meer aandacht dan dat en bovendien bereik je zo toch niet het beoogde resultaat: een open gesprek waarin je beiden kwetsbaar mag zijn. Bereid zo’n moment dus voor en zorg ervoor dat je je partner in zijn/haar kracht zet voordat je zo’n gesprek aan gaat. Want geloof me, je gaat niets bereiken als de ander afgeleid is, geïrriteerd is of zich zorgen maakt over werk of zo.

Dus kijk wat de ander nodig heeft, zet hem/haar daarmee in zijn/haar kracht en ga dan een open en eerlijk gesprek aan. Dat is zo waardevol!

Conclusie
Liefde hebben we allemaal nodig. Het geeft je een hele hoge energiefrequentie en daardoor heeft het effect op alle andere vlakken in je leven. Toch vinden we het vaak zo moeilijk om die liefde, die in het begin zo intens was, in stand te houden of zelfs te laten toenemen. Ik zeg altijd: ‘Ik ga voor een 7 gangen diner, niet voor de kruimeltjes’ en dat geldt zeker ook voor mijn relatie. En in dit artikel deel ik een aantal elementen die mijn relatie zo ontzettend sterk en liefdevol maken.

Wat doe jij in jouw relatie om het vuur van de liefde te laten branden? Heb jij nog mooie tips waar je anderen weer mee kan inspireren? Deel ze met ons! Ik lees ze graag 🙂 (even naar beneden scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.