Je kent vast wel het symbool van de cirkel die verdeeld is in een wit en een zwart deel. Dat is het symbool van energie en de verdeling van yin en yang. De Chinese filosofie en geneeskunde leert ons namelijk dat energie (en alles wat bestaat uit energie) te verdelen is in een yinne en een yange deel.

Yinne energie wordt gezien als vrouwelijk.
Donker, koel, vochtig, zwaar en flexibel. Yin heeft de neiging naar binnen te trekken en in rust te blijven. Yange energie wordt gezien als mannelijk, helder, warm, droog, assertief en onbuigzaam. Yang heeft de neiging meer naar  buiten te bewegen en te bewegen.

Als je denkt aan de constante beweging van dag naar nacht, waarbij de dag yang is en de nacht yin, dan zie je het constante aanzwellen en afnemen van deze twee energieën. Yin en yang zijn niet alleen tegengesteld aan elkaar maar ook onderling afhankelijk van elkaar (geen donker zonder licht), ze consumeren elkaar (het licht consumeert de duisternis en wordt steeds sterker, en andersom) en ze transformeren in elkaar. Dat kan je in het symbool ook heel mooi zien in de witte stip in het zwarte deel en andersom.

Het yin-yang symbool is ook eigenlijk geen statisch plaatje maar een constante beweging waarin het stipje wit in het zwart steeds groter wordt totdat het het zwart totaal consumeert maar dan is er altijd alweer een stipje zwart wat steeds groter wordt totdat het het wit totaal consumeert en zo verder. 

Energie bestaat dus uit een verdeling van yin en yang.
Logisch dat dat dus ook geldt voor alles wat uit energie bestaat. Alles dus 😉

Alles om ons heen heeft dus yinne en yange aspecten echter onze maatschappij wordt door yange invloeden gedomineerd terwijl yinne energie daardoor overmand wordt en uitgeput raakt.

Deze onbalans tussen yin en yang treft ons allemaal maar vrouwen nog het meest.
Een gezond mens heeft beide energieën in balans, maar voor mannen en vrouwen is deze balans verschillend. Vrouwen zijn van nature meer yin en mannen meer yang (natuurlijk variëren de verhoudingen binnen ieder individu). Onbalans tussen yin en yang, en dan met name de overdaad aan yange invloeden, schaadt hierdoor vrouwen veel meer dan mannen, in hun fysieke en mentale gezondheid. Veel klachten waarmee vrouwen (en soms mannen) bij mij komen kunnen een oorzaak zijn van uitgeputte yin energie: vermoeidheid, burn-out, slaapproblemen, angsten, depressie, frustratie, stress, overwhelm, menstruatieproblemen, overgangsklachten, schildklierproblemen en diabetes om er maar een paar te noemen.

Het voeden en versterken van je Yin-Power is een cadeau aan jezelf.

En vergis je niet!
Yin staat dan wel voor rust, kalmte, voeding, zachtheid en flexibiliteit maar dat mag je absoluut niet oppakken als zwakte of zwakker dan de yange kwaliteiten! Meer Yin-Power geeft de vrouw meer balans in haar energie waardoor haar natuurlijke kracht alleen maar toeneemt.

Wat betekent dit voor mannen?
Mannen bestaan ook uit zowel yinne- als yange energie maar hebben van nature meer yang. Zij raken dus veel minder uit balans wanneer yang overvloedig aanwezig is. Maar ook voor hen is het ongezond wanneer de yinne invloed te weinig of helemaal niet meer aanwezig is. Het is dus aan de man om bij zichzelf te rade te gaan en te voelen (ja, dat is al heel erg yin) wat ze nodig hebben om in balans te komen of te blijven.

Ik zeg altijd:
Een echte man is niet bang voor (zijn eigen) Yin-Power!

“Ja maar hoe doe ik dat dan?”
Dat is de vraag die ik dan altijd krijg. En logisch ook want we zijn niet gewend om met deze energie te werken en we hebben dat ook nooit geleerd. In mijn trainingen en energiemanagement trajecten leer ik mijn mensen allerlei verschillende technieken en tools om zelf te implementeren en te oefenen. En hier in dit blog deel ik één van die oefeningen met je zodat je nu meteen zelf aan de gang kunt.

Wil je echt je Yin-Power vergroten?
Dan is hier jouw eerste stap:

Allereerst maak je drie keer per dag vijf minuten vrij voor jezelf.
Wat??? Drie keer 5 HELE MINUTEN???
Ja!
We hebben het niet over yange energie weet je nog? Dus NIET rennen, haasten, actie, doen en denken… maar rust … kalmte … bijtanken … voelen … yin dus …
Got it?

Goed. Drie keer vijf minuten dus. Zet gewoon een timertje. Iedere ochtend, middag en avond. Je zorgt ervoor dat je tijdens die vijf minuten niet gestoord wordt. Niet door je kinderen, niet door je lief, niet door de telefoon, de mail of de bel. Niet storen. Punt. 

Dan ga je ergens zitten of liggen (zonder dat je in slaap valt) en doe je gewoon niks.
Huh???
Ja, gewoon niks. Alleen maar zitten of liggen en gewoon observeren wat er gebeurt in je hoofd en in je lichaam.

Is hier straks alles mee aangevuld en opgelost?
Nee. Maar het is wel stap 1 en als je die over slaat dan kom je er nooit. Dus neem mijn advies aan (ik ben tenslotte dé energie-expert!!) en doe dit gewoon iedere dag vanaf nu.

En wil je je brein toch iets geven om mee bezig te zijn.
Doe dan het volgende:

Stel je voor dat je via je voeten contact maakt met de energie van de Aarde (yin). Zie in gedachte, of voel, die energie via je voeten omhoog stromen als een helder wit licht. Laat het via je voeten je hele lichaam in stromen.
Stel je voor dat je via je kruin contact maakt met de energie van de Hemel (yang). Zie in gedachte, of voel, die energie via je hoofd naar beneden stromen als een helder wit licht. Laat het via je hoofd je hele lichaam in stromen.
Stel je voor dat die twee energieën samenkomen in je hart en dat ze samen een groen licht creëren. De groene kleur brengt beide aspecten van yin en yang in balans, in de juiste balans voor jou. Zie dat groene licht voor je, of voel dat, en laat het door je hart naar buiten stromen zodat het door heel je lichaam gaat stromen. Naar het topje van je hoofd, naar je vingers en naar je tenen. Laat maar stromen…

Succes en vooral: geniet ervan!

Je zult merken dat je je langzaam maar zeker er aan over kunt geven en dat het je zo goed doet.

Heb jij een andere tip om te delen? Iets wat je graag doet om jouw Yin-Power te vergroten? Deel het met ons onderin de opmerkingen (wel even naar beneden scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.