3 tips voor optimaal krachtige en scheppende (Hout)energie

Wist je dat mensen mensen vroeger op hemelvaartsdag om drie uur ’s morgens op stonden, om zingend en op blote voeten in het gras te gaan dansen? Dauwtrappen noemen ze dat.

Zoals bij heel veel van onze feestdagen is dat een van oorsprong heidens gebruik wat door de kerk werd verbonden aan een christelijk moment. Mensen stonden op met het herrijzen van de zon om de heropleving van de natuur te vieren.

Eigenlijk een heel mooi gebruik, alhoewel ik het zelf een beetje vroeg vind 😉

voeteningras

Als je naar de vijf elementen kijkt en bedenkt welke rol die nu spelen in de natuur dan voert de Houtenergie duidelijk de boventoon. De vogeltjes kwetteren dat het een lieve lust is, het groen groeit waar je bij staat en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Heerlijk die lente en die energie die daarmee mee komt.

Deze energie is nu ook heel sterk in onszelf aanwezig, misschien heb je het al gevoeld. Het is de energie van plannen, organiseren, visie en doelgericht werken. Ideaal dus om nieuwe ideeën uit te werken en op touw te zetten. Dus maak er gebruik van!

Ik heb drie tips voor je om optimaal gebruik te maken van die krachtige, scheppende Houtenergie:

1 – Zoek je ‘optimale flow tijd’
Ieder mens is anders en iedereen heeft een ander ritme. Mij moet je bijvoorbeeld niet ’s morgens heel vroeg mijn bed uit trekken en dan verwachten dat ik fris en fruitig een groep mensen ga begeleiden. Ik ben echt een van ’10 tot 10’ mens. Maar een collega ondernemer van mij heeft weer net een ander ritme. Hij staat ‘smorgens op, neemt op zijn gemakje een bakkie koffie, leest de krant en gaat vervolgens wat routine werk doen. Rond 11.00 uur doet hij een rondje sportschool en na het douchen, wanneer hij optimaal in flow is gaat hij in meditatie. En de uren daarna zijn magic! Dan komt het beste werk uit zijn handen, dan heeft hij de beste ideeën en neemt hij de beste beslissingen.

Dus stel je zelf de vraag: “Op welk moment van de dag ben ik optimaal in flow?”

2 – Houd je energie in beweging
Houtenergie is enorm krachtig en maakt dat je bergen werk kunt verzetten maar de schaduwkant ervan is stagnatie. Als die energie niet lekker doorstroomt dan voel je je geblokkeerd, geïrriteerd en dan komt er niks uit je vingers. Dan ga je uitstelgedrag vertonen en eindig je je dag met een ontevreden gevoel omdat je nog zoveel had willen doen maar het er niet van gekomen is.

Dus houd je energie in beweging. En daarvoor hoef je echt niet meteen naar de sportschool, je mag het ook subtieler aanpakken 😉 Even opstaan van je bureau en wat rek- en strekoefeningen doen, even een blokje om, of gewoon om de 45-60 minuten je werk loslaten en de kamer uitlopen om iets anders te doen. En ja, ook als je net lekker aan de gang bent!

3 – Houd contact met je innerlijke stem
Het is mooi als je volop de energie hebt om te werken. Maar het zou natuurlijk wel handig zijn als je dan volop werkt aan iets wat in lijn ligt met wat goed is voor jou. Waar je gelukkig van wordt en wat je vooruit helpt. Daarom is het belangrijk om continu, of in ieder geval regelmatig, in te tunen met je innerlijke wijsheid, je intuïtie. Want diep van binnen weet jij heel goed wat goed is voor jou, wat je nodig hebt en wat nu belangrijk is om aan te werken.

Dus zoek een manier om regelmatig contact te maken met je kern, met je innerlijk weten. Meditatie en stiltemomenten zijn daar natuurlijk perfect voor!

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!