Alhoewel de langste nacht al weer voorbij is, is de winter pas net begonnen. En in de winter heerst de ‘Waterenergie’. Een hele rustige en dus yinne energie. Je ziet het duidelijk aan de natuur. De energie heeft zich teruggetrokken in de wortels en de zaden en er heerst een soort stille kalmte.

Niet gek dus dat jij de neiging hebt om lekker met een fleece op de bank te kruipen. Ook jouw systeem voelt de behoefte aan rust, aan bijtanken en aan terugtrekken.

Tijd dus voor een portie dolce far niente…
En nee, het is geen spannend Italiaans nagerecht 😉
Il dolce far niente betekent: ‘het zoete nietsdoen’. De Italianen hebben er zelfs een levenskunst van gemaakt en ik kan het jou ook van harte aanraden. Zeker in de winter!

Wanneer is de laatste keer geweest dat jij even een poosje heerlijk niets hebt gedaan?

Zonder schuldgevoel?
Want dat is het hem vaak. We voelen wel dat we het nodig hebben maar zodra we er even aan toegeven dan voelen we ons schuldig… Maar het leven is meer dan alleen werken, huishouden, sporten, kinderen overal naar toe brengen en boodschappen doen.

Regelmatig ‘niets doen’ is nodig!
We leven in een maatschappij waarin succes wordt afgemeten aan het aantal uren dat je werkt en ploetert. Maar als jij dat ook gelooft dan wordt het tijd dat je een andere visie gaat ontwikkelen. Van regelmatig rusten en ‘afschakelen’ ga je namelijk veel beter presteren! De boog kan niet altijd gespannen staan. Daar wordt je gefrustreerd, gestrest en moe van. Burnt-out zelfs als je dit gedrag lang volhoudt… Dit geldt voor iedereen maar zeker voor vrouwen die hun yinne energie op peil moeten houden.

Ben jij een echte ploeteraar?
Heel veel en hard werken en weinig tijd voor jezelf nemen?
Dan zal het niet meevallen om mee te bewegen met die kalme winter energie. Maar het is wel heel hard nodig als je (reserve)energie je lief is.

7 tips om Dolce far Niente te integreren in je leven:

Tip 1 – Herhalen
Als je me een beetje kent dan weet je dat ik dit heel vaak zeg: Herhalen, herhalen en herhalen… en ook nu. Voel jij je schuldig wanneer je even niets doet? Begin dan met kleine korte momentjes en ga dat gewoon vaak doen. Dan gaat het vanzelf wennen en dan wordt dat schuldgevoel vanzelf minder totdat het zelfs weg blijft.

Dit advies gaf ik ook Miranda, een drukke ondernemer met een gezin. Voorheen kon ze nog geen seconde ‘niets’ doen. Maar dit schreef ze me van de week:

“Hoe bevalt het 3x per dag 5 minuten niets doen? Tja, wat zal ik hierover zeggen? Op de bank, op mijn rug, door het dakraam de wolken volgen is hard op weg om mijn nieuwe hobby te worden!”

Geweldig toch?!
En zo kan het bij jou ook gaan. Maar dan moet je nu wel even actie gaan ondernemen. Of uhm… geen actie eigenlijk dus 😉

Tip 2 – Unplug
Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter zijn niet Dolce far Niente. Voor je het weet verlies je veel kostbare energie en tijd aan de – vaak negatieve – verhalen van anderen. Zonde! Als je het al benauwd krijgt bij het idee aan een dag zonder ‘social’ begin gewoon met kleine stukjes. Leg je tablet een uur eerder weg ‘s avonds en begin je dag zonder meteen te gaan ‘mobiel-staren’. Je doet er je energie een groot plezier mee!

Tip 3 – Neem een rustdag
Het is niet voor niets dat iedere religie iedere week een rustdag heeft ingebouwd. Door onze bijna 24-uurs economie raken we die traditie een beetje kwijt, maar het zou heel goed zijn om de rustdag weer terug te brengen in je leven. Vind je één dag per week moeilijk? Begin dan met één dag per maand. Helemaal voor jezelf. Om niets te doen, te lummelen en te genieten.

Tip 4 – Laat eens vaker de boel de boel
Heus, de vaat hoeft echt niet meteen helemaal weggewerkt te worden direct na het eten. Geniet nog even van je dessert of maak een kleine wandeling na het eten. Die vaat die komt wel.

Tip 5 – Powernap
Onderzoeken tonen aan dat een dutje niet alleen goed is voor de kleintjes. Ook wij grote mensen hebben er baat bij. Een dagelijkse powernap kan zelfs het risico op een hartaanval verkleinen en het stressniveau verlagen. En je hoeft niet altijd thuis te zijn voor een powernap, je kunt ook even in het park gaan zitten met je ogen dicht, genietend van de vogeltjes en het geruis van de bomen.

Tip 6 – Creativiteit
Timmer eens een vogelhuisje, maak een tekening, leer piano spelen, ga journalen of probeer eens een nieuw recept. Tijd steken in iets creatiefs is ontspannend, energie gevend en zal je een boel inspiratie brengen.

Tip 7 – Geniet van één ding
Multitasken is zó 2018! Het kost je heel veel energie om steeds heen en weer te schakelen tussen de verschillende dingen die je tegelijkertijd probeert te doen. Plus het is zoveel fijner om je helemaal en volledig bezig te houden met maar één ding. Bijvoorbeeld met thee drinken of naar buiten kijken.

Wil je oefenen?
Doe dan eens de ‘rozijn oefening’ uit de NLP. Natuurlijk is deze bekende oefening ook uit te voeren met een stukje (let op ik schrijf stukJE) chocola 😉

Het gaat zo:

 • Observeer met je volledige aandacht het stukje chocola wat voor je ligt.
 • Voel hoe je lichaam hierop reageert.
 • Merk wat je speekselproductie doet als je naar het stukje chocola kijkt.
 • Pak het stukje chocola heel langzaam op kijk het alsof je het nog nooit gezien hebt. Observeer de textuur, de kleur, de lichtval en de vorm terwijl je het van alle kanten bekijkt.
 • Merk ook de gedachten op die misschien door je hoofd gaan. Alles is goed. Keer weer terug naar het kijken.
 • Voel het stukje chocola tussen je vingers. Observeer hoe dat voelt. Ook wanneer je er een beetje in knijpt of er overheen wrijft.
 • Breng het stukje chocola naar je neus, en ruik er aan. Wat ruik je? En waar doet je dat aan denken?
 • Breng het stukje chocola naar je oor. Beweeg met je vingers over de chocola en luister naar het geluid wat dat maakt.
 • Stop het stukje chocola in je mond. Kauw er niet op maar laat het gewoon op je tong liggen. Voel wat dat doet in je mond. Observeer en geniet maar even.
 • Ga nu heel langzaam kauwen op de chocola en observeer weer. Merk de smaak op die vrij komt. Merk de verandering van vorm op als de chocola kleiner wordt en smelt.
 • Totdat er een impuls tot slikken komt. Dan volg je de gesmolten chocola door je keel naar je maag.
 • Observeer het gevoel van de rest van de chocola die nog achter blijft in je mond. Blijf dit doen totdat de chocola helemaal weg is.
 • Geniet en voel nog even na wat dit allemaal doet met je lichaam en je gedachten.

Conclusie:
Il Dolce far Niente, ofwel het zalige nietsdoen, is een kunst die wij Nederlanders meer en meer kwijt lijken te raken. We voelen ons schuldig als we niets doen, terwijl het juist zo belangrijk voor ons is. Zeker in de winter wanneer de Waterenergie heerst en alles in de natuur kalm en rustig is. Dus probeer mijn 7 tips om meer Dolce far Niente in jouw leven te integreren.

Hoe ga jij Dolce far Niente toepassen in jouw leven de komende week? Laat het ons weten! (even scrollen naar beneden)

Interessant artikel?

Vond je dit artikel inspirerend of leerzaam? Deel het dan met je netwerk. Like, Share of deel op Google+ zodat je vrienden en mensen in je netwerk ook meester kunnen worden over hun energie.

Wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende gratis online Energie & Bubbels training in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.