Ken je dat?

Dat je je lekker voelt, vol van energie, je hebt het gevoel dat de hele wereld aan kunt en dan belt die ene vriendin… en wanneer je je ophangt voel je je leeg; weg energie, weg bubbels…

We hebben allemaal negatieve of toxische mensen in onze omgeving. Het is dan ook een illusie dat je ze allemaal uit je leven kunt houden. Sommigen zijn namelijk je familie of mensen waar je geen afscheid van wilt of kunt nemen. Dus hoe pak je dat nu aan? Hoe herken je negatieve of toxische mensen en hoe ga je daar mee om?

Welk effect hebben toxische mensen op jou?
Zoals je in dit artikel al hebt kunnen lezen, wordt jouw energie enorm beïnvloed door de mensen waar je het meest mee omgaat. Jouw brein zal vanuit energie besparing proberen jou zoveel mogelijk op één lijn te houden met de ideeën, de gedachtes en de gewoontes van de mensen in je directe omgeving. Zelfs als die ideeën en gewoontes negatief zijn en je niet dienen want dat verschil maken de hersenen niet.

Bovendien zorgt de wet van de gelijkheid ervoor dat de energiefrequentie van de zwakste persoon zich gaat aanpassen aan de energiefrequentie van de sterkere persoon. Als je dus niet sterk in je schoenen staat ga je dus in no time mee resoneren met de slachtoffer vibe van die vriendin die je iedere avond belt om haar beklag te doen.

7 types toxische mensen
Grofweg kunnen we 7 types toxische mensen onderscheiden en ik vertel je ook meteen hoe je ze kunt herkennen en hoe je er mee om kunt gaan.

Type 1: roddelaars
Je kent ze wel, die mensen die bij de koffiemachine staan en die over iedereen iets te vertellen hebben. Niets positiefs natuurlijk, nee, ze voeden zich met het de misère van anderen. Ze zullen dan ook niet schromen om een verhaal flink te overdrijven of om de waarheid een tikkie te verdraaien.

Deze mensen zijn vaak chronisch ontevreden en tonen dat ook in alles. Ze gunnen anderen niet hun geluk en trekken de aandacht naar zichzelf toe door anderen naar beneden te halen. Verveling, ontevredenheid, macht, controle, jaloezie, wraak en populair willen zijn zijn hun drijfveren voor dit hoogst toxische gedrag.

Hoe ga je er mee om?
Sowieso doe je niet mee aan dit giftige roddelen dus stel geen vragen en toon geen interesse. Roddelt iemand tegen jou? De kans is groot dat ze dit dan ook over jou doen. Vertel deze persoon dat je het helemaal niet leuk vindt om negatief over een ander te praten en zeg dat je hier absoluut niet aan mee wilt doen. Zeg ook dat je het gesprek zult verlaten als hij/zij doorgaat hiermee en doe dat dan natuurlijk ook.

Type 2: mensen die alleen over zichzelf praten
Ze blijven maar praten en praten. Over van alles waarin zij de hoofdrol spelen. Ken je zo iemand in jouw omgeving? Een gesprek met deze persoon is meer een monoloog en je komt er met geen mogelijkheid tussen wanneer jij iets probeert te zeggen. Ze stellen geen vragen, accepteren geen feedback, vragen niet naar jou en luisteren niet naar jou. Het is enorm vermoeiend.

Hoe ga je er mee om?
Je kunt natuurlijk een puzzel op tafel leggen, je telefoon op speaker zetten en op gezette tijden ‘aha’, ‘oh ja?’ en ‘begrijp ik’ zeggen terwijl je ondertussen je eigen ding doet maar het is niet ideaal. Je kunt proberen uit te leggen dat je dit soort ‘gesprekken’ niet fijn vindt maar aangezien ze toch niet naar je luisteren heeft dat niet zo veel zin. Mijn advies: frequentie en duur indammen.

Type 3: negatievelingen
Wat er ook gebeurt, ze weten er altijd het negatieve in te zien en dat is ook het enige waar ze het over kunnen hebben. Heb jij mensen in jouw directe omgeving die zo zijn? Ze draineren je positiviteit en je goede zin met hun pessimistische denkpatronen en negatieve uitingen. Vaak willen ze ook geen moeite doen om iets positiefs in een situatie te ontdekken en blijven ze liever sudderen in hun negativiteit. In deze categorie vallen ook de mensen die zich overal druk om maken, zich zorgen maken om van alles en nog wat en die altijd en overal beren op de weg zien.

Hoe ga je er mee om?
Dat zij hun leven als moeilijk en zwaar beschouwen, dat is hun ding maar dat betekent niet dat jij daar ook in mee moet gaan. Natuurlijk kun je compassie tonen en iemand even aanhoren die het nodig heeft om te ventileren maar er zijn grenzen en het houdt ergens op. Als jij merkt dat jouw energie erdoor beïnvloed wordt dan moet je echt afspraken met deze personen maken of, als dat niet lukt, jullie contact minderen.

Type 4: klagers en slachtoffers
Soms lijkt het wel of de halve wereld uit dit type bestaat dus jij herkent ze vast wel; die mensen die altijd de schuld buiten zichzelf leggen. Die totaal geen verantwoordelijkheid nemen over hun eigen denken of handelen. Mensen zonder zelfcontrole en zelfvertrouwen die er alles aan doen om ‘de schuld’ af te leiden van zichzelf en daar kunnen ze heel ver in gaan. In hun leven gaat er altijd wel iets verkeerd, dat is ook waar ze constant op focussen en dat is ook het enige waar ze over kunnen praten. Klagen, klagen en klagen dus terwijl ze zich wentelen in zelfmedelijden, dat is hun manier van aandacht krijgen.

Hoe ga je er mee om?
Ze zitten zo vast in die lage energie dat ze niet weten hoe het anders moet, waardoor ze dat ook vaak niet willen. Ze willen geen advies van jou, ze zijn niet op zoek naar oplossingen. Ze willen jouw medelijden en jouw aandacht. En natuurlijk kan je ze dat geven. Even. Maar ook hier moet je je eigen energie en grenzen bewaken.

Als je iemand heel erg graag mag kan je proberen het gesprek een andere kant op te sturen. Je kunt ze voorzichtig onder de aandacht brengen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hoe ze denken en dus hoe ze zich voelen. Je kunt ze ‘aansteken’ met jouw positieve energie. Maar als dat allemaal niet werkt dan is het tijd om het contact drastisch te beperken want je kunt niet toestaan dat hun onzekerheden jouw energie verlagen.

Type 5: leugenaars
Een leugentje om bestwil, een leugen verpakt als grapje of dingen overdrijven of juist verzwijgen, het is allemaal bedrog in mindere of meerdere mate en dat is energy draining en onacceptabel. Het is niet eerlijk, het brengt een enorm lage vibe met zich mee en je kunt deze persoon niet vertrouwen.

Hoe ga je er mee om?
Uhm… nou niet! Jij bent meer waard dan voorgelogen te worden dus je kunt alleen dit contact behouden als dit gedrag stopt. Maak heel duidelijk dat je ze door hebt en dat je daar niet van gediend bent. Stel je grenzen en geef aan dat ze niet meer welkom zijn in jouw gezelschap als ze dit gedrag vertonen. En ja, dit geldt ook voor vrienden en familie.

Blijf je dit gedrag toestaan terwijl je weet en voelt dat het jou schaadt, zoek dan hulp om aan je zelfvertrouwen te werken want dit is niet goed voor jou…

Type 6: control freaks
Heb jij control freaks in jouw directe omgeving? Mensen die alles en iedereen om zich heen willen controleren. Ze houden totaal geen rekening met de mening of gevoelens van anderen in hun behoefte constant te laten merken dat zij gelijk hebben. Ze weten alles beter en willen dat jij precies doet wat zij zeggen. Zo niet dan gaan ze uit hun plaat en komen ze daar absoluut later nog een keer op terug. Iedere conversatie is een gevecht wat gewonnen moet worden en dat geeft je geen ademruimte, het voelt als een beroving van je vrijheid en van je plezier.

Hoe ga je er mee om?
Heb jij zin om van alles een wedstrijd te maken? Ik heb zo’n vermoeden van niet want dat is slopend. Maak dus duidelijk dat je niet mee wenst te doen in deze beweging, dat dat veel energie en tijd kost en dat het bovendien niet leuk is. Misschien krijg je de ander nog zover om ook even wat losser te zijn maar als dat niet lukt dan is ook hierbij weer het advies: minderen!

Type 7: bullebakken
De bullebak is nog een graadje erger dan de control freak. De bullebak bekritiseert iedereen constant alsof het een standaard instelling is. Ze zijn meestal kwetsend, controlerend en vaak ook verbaal beledigend. Vanuit een gevecht om macht zetten ze alles in om te winnen en daarbij walsen ze volledig over de ander heen. Ook stil verbaal misbruik kan voorkomen en dat is misschien nog wel erger; iemand doodzwijgen totdat het punt gemaakt is.

Hoe ga je er mee om?
Zie type 5: niet!

Dit soort gedrag mag je echt niet tolereren. Jij bent meer waard dan dit. Het is belangrijk dat je je grenzen stelt, assertief bent en duidelijk maakt dat ‘nee’ ook echt ‘nee’ is en dat ‘nee’ ook een volwaardige zin is. Je kunt ze aanspreken op hun gedrag en vertellen hoe jij je voelt maar bij geen gehoor: wegwezen!

Conclusie
We hebben allemaal negatieve en toxische mensen in onze omgeving maar het jouw keuze of je er mee om gaat, hoe vaak en hoe lang. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je te onderwerpen aan hun energie slurpende gedrag maar besef wel dat dat een risico is voor jouw eigen energie. Dus werp eens een kritische blik op jouw omgeving en trek je conclusie: hoeveel mensen heb je in je omgeving die je energie geven? Hoeveel mensen zijn er die in één van de bovenstaande types vallen? Hoe is die verhouding? Je zou toch minimaal tegenover 1 energie slurpende persoon 3 energie gevende personen moeten hebben.

En? Is jouw directe omgeving een beetje in balans?
Wat ga je daar aan doen? Of wat heb je daar al aan gedaan? Heb je tips voor ons?

Ik hoor het graag van je (wel even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.