Laat naar bed gaan is een risico voor je gezondheid!

Slapen is niet alleen heel fijn, het is ook nog eens heel belangrijk. Tijdens je slaap wordt je energie aangevuld en herstellen je lichaam en geest. Het is dus essentieel dat je voldoende slaapt maar wist je dat ook het tijdstip waarop je gaat slapen van belang is?

Onderzoeken tonen al heel lang aan dat mensen die vaak laat naar bed gaan een verhoogde kans hebben op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes, psychologische stoornissen en luchtwegaandoeningen. Waarom dat zo is, dat kunnen ze vanuit de westerse wetenschap nog niet echt verklaren.

Opmerkelijk is dat volgens nieuwe inzichten avondmensen ook nog eens 10% meer kans hebben op vroegtijdig overlijden. Dit suggereert een nieuw onderzoek¹ in Engeland waarin zo’n 433.000 mensen jarenlang gevolgd werden.

Op tijd gaan slapen is essentieel voor je gezondheid, je energie en je focus!
Vanuit de Chinese geneeswijze en filosofie hebben ze wel verklaringen waarom dat zo is. Ieder orgaan in je lichaam heeft namelijk – energetisch gezien – een bepaalde tijd waarop het sterk of juist zwak is. Dit noemen ze de orgaanklok.

Dit gebeurt er ‘s avonds en ‘s nachts in je lichaam:

21.00 – 23.00 uur
Piektijd van de Drievoudig Verwarmer
Dit stelsel controleert en voedt onder andere je immuun- en hormoonsysteem. Rust is dan ook heel belangrijk in deze twee uren. Een mooie tijd om je voor te bereiden op de nacht en dus dat betekent veel yin zoals muziek luisteren, mediteren, lekker douchen of een voetenbadje. Géén social media en niet nog even snel de was weg strijken of een meeting voorbereiden.

23.00 – 01.00 uur
Piektijd van de Galblaas
In de Chinese geneeskunde heeft de galblaas vele belangrijke functies. Het heeft een belangrijke rol in je spijsverteringssysteem door het opslaan en afscheiden van gal en het heeft een nauwe relatie met de lever. Maar het gaat veel verder dan dat. Als je Galblaas energie sterk is en vrij kan stromen worden je pezen beter doorbloed, je slaapt rustiger, je bent beter in plannen en beslissen maar Galblaasenergie is ook verantwoordelijk voor passie, inspiratie, moed en assertiviteit. Tijdens deze twee uren zou je eigenlijk al moeten slapen dus!

01.00 – 03.00 uur
Piektijd van de Lever
Detoxtijd. Gedurende deze uren laat het lichaam afvalstoffen los en wordt het bloed ververst. Ben je vaak wakker rond deze tijd? Dan kan dat zijn omdat je lever een overload aan toxines te verwerken heeft.

03.00 – 05.00 uur
Piektijd van de Longen
Ook de longen spelen een belangrijke rol in het detoxproces. Ze nemen schone heldere zuurstof op en laten afvalstoffen los.

05.00 – 07.00 uur
Piektijd van de Dikke Darm
Nog zo’n schitterend detox-orgaan. Vanaf deze periode is het tijd om op te staan en je dag te starten met een glas lauw water (ev. aangevuld met een halve uitgeperste limoen of citroen) om het lichaam te hydrateren en de losgemaakte afvalstoffen af te voeren.

Wil je meer energie?
Meer focus en helderheid?
Wil je het maximale uit je dag halen?

Zorg er dan voor dat je op tijd ‘afschakelt’ en dat je op tijd gaat slapen!

¹ te vinden op populair-wetenschappelijke nieuwssite Scientias.nl

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.