Hoe vaak ben jij geïrriteerd?
Wist je dat irritatie en boosheid, nek- en schouderklachten in de hand werken? Je loopt zelfs meer kans op hoofdpijn, PMS, rusteloze benen en menstruatieklachten. En dan hebben we het nog niet over de niet-fysieke effecten zoals afname van je vermogen om te plannen en te organiseren.

Volgens de Chinese filosofie en geneeswijze horen lichaam en geest onlosmakelijk bij elkaar.
Het fysieke heeft altijd invloed op het niet-fysieke en andersom. Ook in de vijf elementen komt dat naar voren, zo horen bij ieder element bepaalde emoties en gevoelens:

Aarde = piekeren, malen, zorgen maken <-> evenwicht, gecentreerd zijn
Metaal = melancholie, verdriet <-> acceptatie
Water = vrees, angst <-> vertrouwen
Hout = irritatie, boosheid <-> passie, enthousiasme
Vuur = gejaagdheid, arrogantie, ongeduld, jaloezie <-> blijheid, liefde

Alle emoties zijn goed
Alle emoties mogen er ook zijn. Ze moeten er zelfs zijn om alles te verwerken wat je meemaakt en om je leven betekenis te geven. Maar het is belangrijk dat ze niet blijven hangen, dat ze niet buiten proportie sterk worden en niet buiten proportie lang aanwezig blijven want dan worden ze schadelijk.

Als je goudvis overleden is en jij blijft daar twee jaar lang zo verdrietig om dat je niet kunt werken dan is dat buiten proportie. Dan schaadt dat je energie, in dit geval in je Metaal element waardoor jouw Metaalenergie problemen gaat geven en je misschien wel long- of huidklachten gaat ontwikkelen (of verergeren).

En dat geldt niet alleen voor de ‘negatieve’ emoties maar ook voor de emoties die wij als positief ervaren. Alle excess is in principe schadelijk. Zo is het constant hebben van excessief veel vreugde schadelijk voor je Vuurelement en daarmee voor je hart, volgens de Chinese filosofie.

Balans, daar draait het dus om.
Iedere emotie heeft effect op een bepaald element en daardoor op de functies en eigenschappen die door die energie worden aangestuurd. Door je emoties in balans te houden blijven de elementen ook beter in evenwicht. Maar het werkt ook andersom: wanneer een element uit balans is kun je emoties gebruiken om een element te versterken.

Aarde
Wanneer jouw Aarde-element uit balans is kun je o.a. klachten krijgen als: Vermoeidheid, snel blauwe plekken, spataderen, problemen met stoelgang en spijsvertering, allergieën, problemen met je gewicht, een gevoel alsof je hoofd vol watten zit, oedeem. En aan de niet-fysieke kant: te veel denken, piekeren, zorgen maken, je niet thuis voelen in je lijf.

Je kunt je Aarde-energie beter in balans krijgen door technieken te leren waardoor je minder gaat piekeren, bijvoorbeeld mindset technieken. Het doen van aarde-oefeningen en evenwichtsoefeningen zullen je helpen je beter gecentreerd te voelen.

Metaal
Wanneer jouw Metaalelement uit balans is kun je o.a. te maken krijgen met long-, huid- of darmklachten, immuunsysteem problemen, verstopte holtes, steeds terugkerende griep of verkoudheid. En aan de niet-fysieke kant: verdriet, depressie, niet kunnen loslaten, melancholie, negativiteit, perfectionisme.

Je kunt je Metaalenergie beter in balans krijgen door niet te lang te blijven hangen in negativiteit, in wat er niet goed is, maar te accepteren wat er is. En meer bezig te zijn met wat je al wél hebt, wat er wél goed gaat en wat er wél positief is aan een situatie.

Water
Wanneer jouw Waterelement uit balans is dan kun je o.a. klachten krijgen zoals: heftige vermoeidheid (eventueel burn-out) rug- of knieklachten, problemen met blaas, nieren, prostaat of baarmoeder, ‘s nachts je bed uit moeten om te gaan plassen, vruchtbaarheidsproblemen, problemen aan de oren. En aan de niet-fysieke kant: niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik en wat ik goed voor mij’, angsten, beren op de weg, geen dromen/doelen (meer) hebben.

Je kunt je Waterenergie beter in balans krijgen door minder star te blijven focussen op de angsten en ‘de beren op de weg’ maar te leren in vertrouwen te leven. Uit te zoeken wie je bent van binnen, in de kern, en beter naar jezelf en je innerlijke stem te luisteren.

Hout
Wanneer jouw Houtelement uit balans is kun je o.a. klachten krijgen zoals: nek- en schouderklachten, hoofdpijn of migraine, pms, menstruatieklachten, problemen met aanhechtingen en pezen, trillende spieren, oogklachten, rusteloze benen. En aan de niet-fysieke kant: geremd zijn in het uitvoeren van je taken, minder goed kunnen plannen en organiseren, ‘er komt niks uit je vingers’, je hebt minder visie, je kunt niet meer groot denken, irritatie en boosheid.

Je kunt je Houtenergie beter in balans krijgen door te leren omgaan met je boosheid en je irritatie en weer in flow te komen. Ga dingen doen die je passie en enthousiasme weer aanwakkeren zodat je weer kunt groeien.

Vuur
Wanneer jouw Vuurelement uit balans is kun je o.a. klachten krijgen als: slaapproblemen, onrust, hartkloppingen. En aan de niet-fysieke kant: problemen met taal en je uiten, gejaagdheid, tijdsdruk, ongeduld, jaloezie, minder blijheid, minder vermogen om te genieten en om liefde te voelen.

Je kunt je Vuurenergie beter in balans krijgen door minder gejaagd te zijn, meer rust te nemen en meer te gaan genieten. Door plezier te maken en meer liefde in je leven binnen te laten (en dan mag je beginnen bij jezelf).

Conclusie
Emoties horen erbij maar het is niet gezond voor je als je ze van binnen opkropt, als ze excessief lang of intens aanwezig zijn of als ze te weinig aanwezig zijn. Iedere emotie of ieder gevoel heeft namelijk een effect op een element.

Aan welk element ga jij werken?

Deel het met mij hier onderin in de opmerkingen (even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.