Blijvend meer energie Jeanine Hofs Het blonde meisje met het schattige jurkje en de rode schoentjes weet al heel goed hoe ze in het NU moet zijn. In de tuin van oma is ze op haar gemakje aan het genieten van de geur van de bloemen. Heerlijk vond ik dat.

Inderdaad, dat meisje ben ik. En er is op veel vlakken nog niets veranderd. Ik hou nog steeds van rode jurkjes en schoenen en ik kan nog steeds enorm goed genieten van het NU.

Hoe vaak ben jij in het NU?

Misschien denk je nu bij jezelf: “Jeanine, wat een onzinnige vraag. Er is toch alleen maar NU dus dan ben ik toch altijd in het NU?!.” Klopt, er is alleen maar nu, immers het verleden is al geweest en de toekomst moet nog komen, maar ben je dan ook bewust in het nu? Hoe vaak ben jij met je gedachte volledig betrokken bij wat je op dat moment aan het doen bent?

Neem nu eens als voorbeeld het drinken van een kopje heerlijke groene thee – één van mijn favoriete ontspanningsmomenten. Allereerst kies ik het mooiste kopje wat ik kan vinden, want dat ben ik waard. Daarna schenk ik water in het kopje, niet te heet want dan gaat groene thee bitter smaken. De losse thee schep ik in een speciaal zeefje en dat haal ik een paar keer rustig door het water totdat het de door mij gewenste sterkte heeft. Ondertussen is het genieten al begonnen want ik registreer met mijn ogen de mooie groene kleur die er ontstaat en mijn neus pikt de fantastische geur op. Vervolgens ga ik er eens goed voor zitten en drink ik de thee met volle aandacht voor alle sensaties. Ik lees er geen boek bij, kijk geen tv, maak geen to-do-list in mijn hoofd. Nee, ik blijf met volle aandacht bij de thee. Ten volste genietend van het warme spoor dat de thee achterlaat in mijn keel na iedere slok, van de goud groene kleur in het kopje, van het warme gevoel in mijn vingers van het vasthouden… Ik hoef het hele proces niet te beschrijven, je hebt nu ongetwijfeld een goed idee van hoe ik mijn thee drink, volledig in het NU.

Wie het nu beleeft met hart en ziel, en met open ogen, heeft begrepen wat het leven is. Ik heb er lang over gedaan. Te lang misschien. Maar ‘nu’ begin ik ‘nu’ te begrijpen, en daarom is het nu nog niet te laat. Je kunt per dag maar één dag leven, per uur maar één uur, per minuut maar één minuut, als je dat onderkent is het ‘nu’ van moment tot moment een geschenk.
– Toon Hermans uit ‘Overdrijvende Wolkenvelden’, 1999

Wanneer ben je niet in het nu?
Wanneer je gedachte afdwaalt naar het verleden of naar de toekomst dan ben je niet in het nu. Je bent niet volledig met je aandacht betrokken bij datgene wat je op dat moment aan het doen bent. En dat is jammer want zo mis je heel veel kansen om te genieten. Sterker nog, je programmeert je systeem dat genieten van het nu niet belangrijk is.

En als je nou alleen maar naar positieve en blije momenten in het verleden of in de toekomst zou uitwijken, dan is daar misschien nog iets voor te zeggen. Maar meestal dwalen onze gedachten af naar negatieve ervaringen, problemen of zorgen. Waardoor je de goede energie van het nu volledig teniet doet.
Ook al zou je je gedachte constant verplaatsen naar een heel fijn moment in de toekomst, dan train je jezelf om nooit blij te zijn met wat je nu voelt of hebt en altijd te wachten op ooit. Ook als dat moment aangebroken is (dit is een doordenker).

Leven in het nu verhoogt je energie
En wel om verschillende redenen. Je zult meer en intenser genieten van de positiviteit die opgeslagen ligt in iedere ervaring en daarmee voed je je Vuurenergie. Door je te focussen op wat je nu ervaart zal je denken rustiger worden en ga je minder piekeren, dat komt ten goede van je Aarde-energie. Wanneer je meer in het moment leeft besef je ook beter wat er allemaal wel goed gaat en wat je allemaal al wel bereikt hebt, je kunt dus beter oogsten en dat is goed voor je Metaalenergie. In het nu zijn betekent ook dat je luistert naar wat je lichaam op dat moment aangeeft, hierdoor leer je meer over wie je bent, wat goed voor je is en wat je wilt, goed voor je Waterenergie dus. Tot slot brengt het bewustzijn van het nu je rust waardoor je stress afneemt en je lichaam even kan afschakelen. Erg belangrijk voor je Houtenergie maar ook voor de vermindering van cortisol, het stresshormoon. Daar willen zeker de dames boven de 35 niet te veel van hebben in verband met de verstoring van de hormoonhuishouding!!

Hoe kun je meer leven in het nu?
Focus is hierin het sleutelwoord. Wanneer je je focust op één van je zintuigen en goed volgt wat je ervaart, ben je in het nu. Zo simpel is het.

De volgende vijf tips kunnen je daarbij helpen:

1 – Ademhaling
Sluit even je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Dat brengt je meteen naar het hier en nu. Adem rustig 4 tellen in en in 8 tellen uit. Doe dat drie keer per dag, drie keer.

2 – Doorbreek je gewoontes
Heel veel dingen doen wij op de automatische piloot. Door iedere week een andere routine uit te kiezen en die te veranderen kom je in het NU. Probeer maar eens je tanden te poetsen met je andere hand, of een andere route naar huis te nemen.

3 – Eet en drink met aandacht
Neem eens echt de tijd om te genieten van dat wat je eet en drinkt. Schakel alle afleidingen uit, luister geen muziek, kijk geen tv, lees niet, praat niet maar concentreer je volledig op je zintuigen. Wat zie je? Wat proef je? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat voel je?

4 – Echt luisteren
Probeer eens echt naar iemand te luisteren als je ermee in gesprek bent. Wees niet bezig met wat jij allemaal wilt zeggen maar wees oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de ander en je bent in het nu.

5 – Voel je lichaam
Zodra je gaat registreren wat er gebeurt in jouw lichaam, ben je in het nu. Een ‘body scan’ is daarvoor een hele fijne techniek. Ook als je ’s nachts niet kunt slapen. Hier kun je zo’n oefening downloaden en beluisteren.

Conclusie
Wanneer je jezelf traint om vaker met je volle aandacht in het nu te zijn, zal dat je focus verbeteren en je ook veel meer energie opleveren. Ik heb vijf tips voor je die je daarbij kunnen helpen. Heb jij ook een tip om in het NU te blijven? Ik lees je reactie graag hieronder! (even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.