Loslaten moeilijk? 5 tips!
Ik vind het heerlijk de herfst. Die schitterende kleuren en die opwaaiende blaadjes. Maar dat was ooit heel anders. Voorheen kon ik maar moeilijk afscheid nemen van de zomer en de nazomer.
Ik kreeg er echt een melacholisch gevoel van maar tegenwoordig kan ik dat makkelijker loslaten.
Dat sluit energetisch ook perfect aan op de herfst, want dan regeert de Metaalenergie en daar is loslaten een belangrijk deel van. Je ziet het duidelijk aan de bomen; de blaadjes verdrogen en gaan vallen. De natuur ruimt haar overbodige ballast op en maakt zich klaar voor de winter. Ook in ons lichaam vinden dit soort processen plaats.
Huid, longen en dikke darm
Al deze weefsels worden aangestuurd door de energie van Metaal en ze spelen allemaal een belangrijke rol in het loslaten. Denk maar aan je longen en je ademhaling, het is echt niet fijn om alleen maar in te ademen en nooit eens uit. Je huid wordt er ook niet mooier van wanneer die geen afvalstoffen meer afvoert. En je kunt je vast wel indenken wat er in je darmen gebeurt wanneer die niks meer afvoeren.
Waarom zou je loslaten?
Als je je overbodige en giftige stoffen niet afvoert dan kun je in korte tijd grote lichamelijke problemen verwachten. Denk aan vermoeidheid, longklachten, huidklachten, buikpijn en/of hoofdpijn. Dat betekent niet dat je altijd en alles moet loslaten maar toch wel regelmatig. Hetzelfde gaat op voor het niet-fysieke deel van jou, zoals je gedachten en emoties. Ook daar kun je problemen verwachten als je niet op tijd wat los laat. Denk aan een vol hoofd, piekeren, slaapproblemen, niet meer kunnen ontspannen, geprikkeldheid, vermoeidheid en misschien zelfs wel een burnout.
5 tips die je helpen bij het loslaten
1 – Besef de voordelen van loslaten.
Neem eens 10 minuten tijd voor jezelf en bedenk eens wat je zou kunnen winnen als je wat beter zou kunnen loslaten. Wat (of wie) past er niet meer bij wie jij nu bent of nu wilt zijn?
2 – Besef wat het je kost als je niet kunt loslaten.
Als je dan toch even rustig zit, bedenk je dan ook eens welke nadelen jij ondervindt als je bepaalde zaken niet loslaat…
3 – Richt je aandacht op wat je wél kunt veranderen.
Bezig zijn met zaken die je niet kunt veranderen is als trekken aan een dood paard. Het zal je een enorme hoeveelheid energie kosten en niets opleveren. Wat je wel kunt doen is je aandacht richten op datgene wat je wel kunt veranderen, daarmee zet je automatisch een loslaatproces in werking.
4 – Neem regelmatig tijd voor ontspanning.
Het tegenovergestelde van loslaten is geconcentreerd bezig zijn en focussen. Om te zorgen dat je niet aan het eind van de dag bol staat van de spanning is het nodig om regelmatig tussendoor te ontspannen. En aangezien ons lichaam functioneert in ritmische bewegingen is het optimaal voor je energie om in periodes van 90 minuten te ‘werken’. Als je aan het einde van een periode van 90 minuten een rustpauze, een ontspanning, inlast blijft je energie veel beter in balans.
5 – Denk ook aan ‘oogsten’.
Loslaten is nodig maar niet continu want zoals met alles in het leven gaat het om de balans. Kijk maar weer naar de natuur: in de herfst laten de blaadjes los maar wordt er ook geoogst. Wat kan jij oogsten? Wat heb jij bereikt de afgelopen periode? Wat is er wél goed gegaan in je leven en wat wil je wel vasthouden?
Hoe goed ben jij in loslaten?
Hier lees je de 5 signalen dat het tijd wordt om los te laten.
Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?
Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!
Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.
Ik heb ontzettend veel moeite met lasloslaten…probeer veel oefeningen uit de mindfulness maar het geeft geen voldoening…ik loop enorm veel vast…
Hallo Peet, ik begrijp dat je in een moeilijke positie zit. Ik zou je aanraden een goede therapeut te vinden voor jezelf want het klinkt alsof je er alleen niet doorheen komt zo. Ik wens je veel succes!
Zeer nuttige tips voor mij!
Inspirerend artikel
Wat ik zelf doe als ik wat los wil laten is er even over nadenken.
Wat wil ik loslaten, waarom en wat kunnen de gevolgen zijn.
Dan ga ik van het allerergste uit en uiteindelijk valt het reuze mee.
Dat lucht echt op.
Dat is een hele praktische en strategische manier van loslaten, Rene. Mooi dat je dat zo kunt.