Eén van de beste technieken om meester te worden over je energie is de salami techniek!

Ja, die is misschien nieuw voor je 😉

De term ‘salami tactiek’ dook voor het eerst op in Hongarije, laat jaren veertig. Niet gek natuurlijk want daar komt de lekkerste salami vandaan. Toen werd hij gebruikt om gevechten te winnen maar tegenwoordig wordt de salami techniek vooral ingezet om beter om te gaan met energie, focus, productiviteit en effectiviteit.

 

Wat heeft jouw energie met die salami te maken?
Ik leg het je uit:
Stel je hebt zo’n heerlijke salami. Vers van de slager. Heerlijk bij een glaasje wijn en een serie op Netflix. Je zet er je tanden in en je eet hem ineens helemaal op… grote kans dat je dan last krijgt van je buik. Maar als je hem nu in plakjes snijdt en er steeds, heel gedoseerd, een paar plakjes van eet dan zal het veel beter gaan. Zo doe je misschien een hele week met zo’n salami en heb je geen last van je buik.

De truc zit hem dus in de plakjes.

Ofwel in het doseren en het afwisselen.

En dat principe kun je doorvoeren op je energie.
In plaats van dat je al je werk en de taken op je to-do-list achter elkaar af werkt en je ‘s avonds uitgeblust op de bank zakt (de hele salami ineens) kun je veel beter je taken in blokken verdelen en ze afwisselen met rust en ontspanning (plakjes dus).

Ik doe dat zelf ook. Practise what you preach 😉

Allereerst houd ik iedere week een ‘vergadering met mezelf’ zodat ik weet waar mijn focus ligt voor die week. Vervolgens bepaal ik aan het einde van iedere werkdag welke 3 taken ik af wil hebben. Meer dan dat komt er niet op mijn must-do lijstje. Dan verdeel ik mijn dag in ‘focus blokken’ die, in mijn geval, 25 minuten lang zijn.

Tussen die focus blokken door neem ik steeds pauzes van 5 minuten om de zuurstof effectiever door mijn systeem te laten stromen (wil je daar meer over weten? Download dan mijn Ebook: ‘3 gouden oefeningen voor snel meer energie’) en na 3 focus blokken neem ik zelfs een pauze van 30 minuten om mijn hoofd leeg te maken.

Dan ga ik even mediteren, of een andere energiemanagement oefening doen, een kopje thee drinken in de tuin, even wandelen of alvast mijn eten voorbereiden. Een periode van rust hoeft niet persé te betekenen dat je helemaal niets doet, mag wel, maar hoeft dus niet. Ik heb in ieder geval 1 regel: in die periode kijk ik niet op een scherm. Dus geen telefoon, tablet, pc of tv.

Dit systeem werkt echt supergoed!
Ga het maar proberen. Je zult merken dat je veel rustiger wordt in je hoofd, veel meer energie overhoudt en veel productiever bent. En ja, de salami techniek houdt in dat je soms prioriteiten moet stellen en dat je soms NEE moet zeggen. Onthoud dat je niet iedereen altijd 100% van de tijd blij kunt maken. Jij bent bent zelf je grootste kapitaal dus weer zuinig op je energie!

Vind je NEE zeggen moeilijk?

Volgende week geef ik je 10 tips om dat makkelijker te maken.

Conclusie:
Je blijft veel beter op energie wanneer je de salami techniek gebruikt. Wanneer je je taken afwisselt met rust en ontspanning. Bovendien heb je daardoor meer focus en ben je productiever. Wat is voor jou de beste ritme en de meest handige indeling? Iedereen is anders en iedereen werkt onder andere omstandigheden dus je zult zelf moeten gaan testen en uitvinden. Het belangrijkste is dat je begint. Maak een planning, maak een rooster en begin er gewoon aan. Vanaf daar kan je altijd weer evalueren en bijschaven.

Waar zitten jouw salami worsten?
Hoe ga jij om met je energie? Eet jij jezelf altijd helemaal misselijk of verdeel jij alles in hapklare brokjes? Deel het met ons hieronder! (even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.