Waaraan denk jij als je aan de feestdagen denkt? Aan lekker eten, kaarsjes, kleurrijke versieringen en gezelligheid? Of denk jij dan aan stress en irritante familieperikelen waar je nog dagen last van hebt?

Vanuit mijn jeugd heb ik hele hele fijne herinneringen aan de feestdagen met mijn familie. Dan mochten we altijd onze nieuwste en mooiste kleding aan en dan was het huis was altijd mooi versierd met veel lichtjes. Papa ging oma ophalen en mama zorgde voor lekker eten en mooi aangeklede tafels met handgeschreven menukaartjes.

Zo ervaarde ik het als kind.

Misschien ervaar jij het heel anders. Sowieso sta je als volwassene natuurlijk heel anders in de feestdagen en kijk je anders aan tegen het gedrag van je familie. Misschien kosten de feestdagen jou meer energie dan je lief hebt? Als dat zo is, lees dan zeker mijn tips: Hoe overleef je je familie tijdens de feestdagen. Ik ben vooral benieuwd wat je van tip 5 vindt…

De feestdagen en familie…

Het is een bijzondere combinatie.
Je begint vol goede moed aan het voorgerecht en met een beetje pech ben je volledig gesloopt, geïrriteerd en recalcitrant tegen de tijd dat het toetje geserveerd wordt.

Ben je net binnen, wordt er al gevraagd: “Zeg, slaap jij wel voldoende? Je ziet er zo moe uit!”. Dat begint al goed. Maar je lacht heel lief en zegt dat alles prima gaat. “Heb je nog contact opgenomen met die diëtist die ik je heb doorgemaild?” vervolgt een ander bezorgd familielid. Je humeur begint al langzaam af te brokkelen. “Ik snap niet dat jij nog steeds geen vaste relatie hebt, misschien moet je eens wat minder energie in je werk steken?” Zucht…

Klinkt bekend?
Voel jij je ook zo anders dan je familie?
Heb jij er ook zo’n last van dat je familie je niet ziet voor wie je echt bent? Is jouw familie ook geïntimideerd door jouw succes? Of snappen ze je gewoon niet? Steunen ze je aspiratie en je dromen niet?

Join the club!
Ik ken persoonlijk geen enkel succesvol persoon die niet worstelt of heeft geworsteld met familieperikelen. Je kunt nog zo goed getraind zijn in communicatietechnieken of in mindfulness, met familie is het toch anders. Familie kan je triggeren zoals niemand anders dat kan. En vanuit energie-oogpunt is dat ook heel logisch, maar dat is stof voor een ander artikel 😉

Zelfs de meest kalme en spirituele persoon kan uit zijn kracht gehaald worden onder druk van zo’n gezellig feestelijk familiemoment.

Therapeuten en teachers zeggen vaak:

Denk jij dat je goed bent in Energie Management? Ga dan met Kerstmis naar huis en kijk hoe dat gaat.

Het goede nieuws is dat het ook heel anders kan gaan. Wil jij tijdens deze feestdagen WEL in je energie blijven? Bereid jezelf dan voor met deze tips:

Tip 1 – Observeren
In mijn ervaring is dit echt de allerbeste tip die ik je kan geven: observeren. Kijk als van een afstandje naar wat er allemaal gebeurt en trek het niet naar jezelf toe. Laat alles bij de ander. Wat een ander zegt of doet zegt meestal meer over hen dan over jou. Dus maak het niet iets van jou. Observeren is echt heerlijk kalm en rustig en bovendien is het amazing wat je dan allemaal ziet en ontdekt!
(En dat kun je dan weer gebruiken voor tip 5!)

Tip 2 – Laat het los
Als je er toch in bent getrapt, als je toch iets hebt aangenomen in plaats van het bij de ander te laten, laat het dan ook weer meteen los. Loop even naar de wc zodra je erachter komt dat je niet meer aan het observeren bent maar aan het absorberen. Pak je energie weer terug en schakel weer over op de observeer modus.

Tip 3 – Verlaag je verwachtingen
Je angst voor de komende feestdagen is waarschijnlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. De kans is groot dat ervaringen uit het verleden je nog vers in het geheugen liggen en de gedachte daaraan laten je energie al acuut dalen. Die oom die altijd teveel drinkt. Die zus die altijd zeurt over haar ex. Die schoonmoeder die alles aangrijpt om jou te wijzen op je – in haar ogen – slechte huishoud kwaliteiten. Pffff. Nutteloos om te verwachten dat het dit jaar veel beter gaat worden.

Dus, pas je verwachtingen drastisch aan naar beneden. Dan kan het alleen maar meevallen.

Tip 4 – Houd je aandacht bij jezelf
Ga niet met je aandacht en met je energie bij en in die ander zitten. Jij vindt het ook niet fijn als die ander in jouw energie gaat zitten en jou probeert te sturen, dus doe dat dan zelf ook niet. Oordeel niet en bemoei je niet met die ander. Laat die ander zijn zoals die is. Dat betekent niet dat je die ander over jouw grenzen moet laten gaan, maar als dat niet het geval is, bemoei je dan alleen met jezelf.

Wat je wel kunt doen om de energie te verbeteren op zo’n dag is bij jezelf blijven, steeds je eigen energie checken, die zo hoog mogelijk houden en die uitstralen naar buiten. Zo nodig je de anderen uit – zonder woorden – om mee te resoneren op jouw hoge energiefrequentie. Probeer het maar eens! Het geeft echt een geweldige shift in energie.

Tip 5 – Wat kan je leren?
Heb je je ooit wel eens bedacht dat je misschien niet voor niets in deze vreemde, gekke, mooie familie terecht bent gekomen? Dat de mensen in jouw familie jou misschien wel lessen verschaffen die jij kunt gebruiken om te groeien als mens?

En ik weet het, dat is soms een hele moeilijke gedachte. Maar probeer het eens. Probeer eens op een andere manier naar je familie te kijken en naar de dingen die daarin gebeuren. Wat heb je te verliezen? Je boosheid? Je frustratie? Je schuldgevoel? Of wil je dat niet loslaten? Wil je je gelijk halen?
Als dit idee je tegen de borst stuit… Waar wil je dan zo graag aan vasthouden? En besef je dat daar een aanwijzing ligt? Een clue die maakt dat jij jezelf tegenhoudt in je groei? Wat kan jij leren uit de patronen in jouw familie? Welke lessen zou jij te leren hebben?
En zou je heel misschien dankbaarheid kunnen voelen voor de lessen die je aangereikt krijgt? En ik weet het! Ik trigger je nu enorm maar ik ben een teacher, een mentor, en ik reik je graag technieken aan waarvan ik weet dat ze je zullen helpen…

Dus, conclusie
De feestdagen kunnen nogal een dubbel gevoel bij je oproepen. Aan de ene kant de gezelligheid en het samenzijn met dierbaren en aan de andere kant die familieperikelen waar je nog dagen last van hebt. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Als je mijn tips toepast dan worden jouw feestdagen dit jaar een groot succes.

Dus ik wens je hele fijne feestdagen!

Ik hoop dat je heel veel compassie mag voelen voor jezelf en voor je familie. Dat je plezier hebt en dat je bubbelend de laatste dagen van het jaar door komt!

Heb je mijn tips toegepast? Of heb je zelf nog een briljante tip? Deel het met mij hieronder in de opmerkingen!
(even scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.