Voorheen was het iets waar je trots op was, iets wat je op je CV zou zetten: “Ik ben een goede multitasker” maar tegenwoordig weten we wel beter.

Multitasken werkt niet.
Sterker nog; je kunt helemaal niet multitasken, ofwel verschillende taken met volle aandacht tegelijkertijd doen. Je kunt wel switchtasken, dus heel snel heen en weer schakelen tussen de verschillende taken.

Het menselijk lichaam kan heel goed meerdere dingen tegelijkertijd doen.
Terwijl jij dit artikel leest wordt je bloed rond gepompt, groeien je nagels, wordt je eten verteerd en wordt ook die enkelblessure gerepareerd. Toch kan er maar één taak bewust worden uitgeoefend en de rest gaat onbewust of op de automatische piloot, zoals bijvoorbeeld wanneer je met de auto schakelt in een bocht.

We kunnen niet twee dingen tegelijkertijd leren of erop concentreren. Zo zit ons brein gewoon niet in elkaar. Wanneer het werkgeheugen twee taken tegelijk krijgt aangeboden dan schakelt het snel heen en weer tussen de taken, waarbij er steeds taken in de wachtrij gezet worden in een ander deel van de hersenen. Er wordt dus heen en weer geswitcht. Hence de term switchtasken. Dit schakelen kost ongeveer een zeventiende van een seconde, dat lijkt niets, maar in die tijd nemen we helemaal geen informatie op. Je moet dus niet precies in die tijd plots een fietser voor je auto krijgen…

Waarom willen we zo graag switchtasken?
Heb jij last van FOMO (fear of missing out)? Het is één van de belangrijkste redenen waarom we switchtasken. We willen alles bijhouden, geen enkel mailtje of reactie op facebook missen en bovendien schijnt het ook erg belangrijk te zijn dat je het nieuws ieder uur bijhoudt … herkenbaar?

Een andere reden is de ‘give me more’ neurotransmitter dopamine. Dit heerlijke stofje komt vrij van de kleine ‘kicks’ die we krijgen van het winnen van een spelletje of het bijhouden van wie ons een mail heeft gestuurd of wie ons bericht heeft geliked.

Switchtasken is schadelijk voor je.
Als je mensen vraagt waarom ze switchtasken dan antwoorden ze meestal “om productiever te zijn” of “om meer gedaan te krijgen in minder tijd”. Maar ironisch genoeg is het keer op keer bewezen dat switchtasken precies het tegenovergestelde effect heeft.

Switchtasken maakt je aanzienlijk minder productief, het kost energie én het is schadelijk voor je brein.
En wel op de volgende manieren:

1 – Switchtasken maakt dat je 28-100% langer over een taak doet.
Elke keer dat je van activiteit verandert, kost het tijd om weer op het goede spoor te komen.

Deskundigen schatten in dat dit wel 40% productiviteitsverlies kan veroorzaken, afhankelijk van de complexiteit van die taak. Na een onderbreking kan het tot wel vijf minuten duren voordat je weer in de werkflow bent van daarvoor.

Op een hele werkweek kan dit dus al snel oplopen tot 7 uur en meer!
Wat zou jij doen als je 28% van je werktijd terug zou krijgen? Meer me-time nemen? Studeren? Dat ene project nu eindelijk eens afmaken? Het is jouw keuze maar als je gaat switchtasken dan wordt die keuze van je weggenomen.

2 – Switchtasken maakt dat de resultaten van je werk slechter worden.
Switchtasken vertraagt ​​je niet alleen, maar vergroot ook het aantal fouten dat je maakt.

Eén studie toonde aan dat proefpersonen die drie taken kregen drie keer zoveel fouten maakten dan degenen die slechts twee taken hadden gekregen.

3 – Switchtasken verlaagt je IQ.
Mensen die één ding tegelijk doen scoren 11-15 punten meer op hun IQ. Dat is mega!! Dat komt omdat het switchtasken het kortetermijngeheugen verstoort. Hierdoor wordt je geheugen minder, kan je minder goed leren en word je slechter in probleemoplossend en creatief denken. Bovendien wordt nieuwe informatie die je leert in het verkeerde deel van je brein opgeslagen waardoor je het later veel slechter weer naar voren kunt halen.

4 – Switchtasken verlaagt je EQ.
Onderzoeken tonen aan dat hoe meer je switchtaskt, hoe minder je in staat bent aardig te zijn. Ernstige switchtaskers hebben minder hersendichtheid op het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor empathie en emotionele controle.

5 – Switchtasken verhoogt stress, angst en depressie
Misschien een schot voor open doel maar switchtasken creëert stress. Al na 20 minuten werken met onderbrekingen beginnen mensen aanzienlijk meer stress, druk en frustratie te voelen. Hersenscans tonen aan dat chronische switchtaskers minder grijze materie hebben, wat verband houdt met depressie, angst en een slechte impulsbeheersing.

6 – Switchtasken draagt ​​bij aan vroegtijdige veroudering.
Switchtasken geeft stress en stress leidt weer tot een proces wat vroegtijdige hersenveroudering op cellulair niveau tot gevolg heeft. Telomeren zijn structuren aan het einde van onze chromosomen, en hun lengte is een van de belangrijkste indicatoren voor cellulaire veroudering. Hoe korter de telomeren, hoe groter het risico op aan leeftijd gerelateerde ziekten zoals Alzheimer, hartaandoeningen, diabetes en kanker. En je raadt het al … switchtasken leidt tot verkorte telomeren.

7 – Switchtasken is gevaarlijk.
Volgens de RAC Foundation, verlaagt appen en sms’en tijdens het rijden je reactietijd en stuurcontrole met een verbluffende 91%! Niet gek dus dat 25% van de auto-ongelukken veroorzaakt worden door texten en dat chauffeurs die texten achter het stuur zes keer (!) meer kans hebben een ongeluk te veroorzaken dan dronken bestuurders.

Switchtasken tijdens het lopen is trouwens bijna net zo gevaarlijk. Menig textende voetganger is door een auto geraakt, van een brug gevallen of vast komen te zitten in een metrospoor.

En alsof dit allemaal nog niet genoeg is:

8 – Switchtasken kost heel veel energie!
Het heen en weer schakelen tussen taken kost het brein glucose. Mocht je je dus afvragen waarom je je niet kunt focussen op die ene belangrijke taak, na een uurtje schakelen tussen de TV, je mail, je aantekeningen en die schattige kat video’s … dan heb je hier je antwoord. De energie die je nodig hebt voor focus en concentratie heb je op gemaakt aan het heen en weer schakelen. Daarom ben je ook veel meer vermoeid na een dag schakelen.

Volgens de Chinese 5 elementenleer is dat ook heel logisch. Je Aarde-energie wordt flink aangesproken wanneer je denkt en schakelt. Combineer dat met wat suikers, koolhydraten en een koude, rauwe salade en je bent helemaal niet meer vooruit te branden!

Dit geldt niet alleen voor switchtasken op het werk.
Nee, dit hele verhaal gaat ook op bij switchtasken voor de lol. Wanneer je een videogame speelt tijdens het tv-kijken, wanneer je je social media checkt terwijl je ontbijt. Of tv kijkt terwijl je eet. Het kost je onnodig veel energie en maakt je minder productief.

Moeten we dan gewoon acht uur achter elkaar door stomen?
Nee dat is ook weer contra productief.

Om optimaal productief te zijn én energie over te houden kan je het beste werken in blokken van 25 minuten tot maximaal 2 uur. Blokken waarin je onafgebroken aan één taak kunt werken, afgewisseld met korte periodes van een gezonde onderbreking.

Zelf werk ik ook meestal zo. Ik vind het fijn om 25 minuten te werken in een ‘no fly zone’ en dan 5 minuten te bewegen – zitten is namelijk het nieuwe roken 😉

Na 3 van die blokken neem ik dan 30 minuten om mijn hoofd leeg te maken. Een powernap is een idee, maar een mindfulness oefening of een meditatie is helemaal efficiënt. Het zijn bewezen manieren om je brein te trainen, om concentratie en focus te verbeteren, stress te verminderen en energie bij te tanken. Bovendien is het aangetoond dat deze technieken de lengte van je telomeren vergroot en dus celveroudering tegen gaat!

Conclusie:
Multitasken, ofwel switchtasken, maakt dat je meer vergeet en dat je minder productief en creatief bent. Kortom switchtasken is volslagen contraproductief. Het kost veel energie, geeft je stress, angst en vroegtijdige celveroudering. Bovendien is het gevaarlijk en verslavend – wie zit daar op te wachten?

Dus doe er iets aan voordat je volledig uitgeput raakt. Ga werken in blokken en zorg voor goed energiemanagement!

Ben jij al afgestapt van het switchtasken? Hoe pas jij dat toe in je leven en in je werk? Deel het met ons (even naar beneden scrollen) zodat je ook weer anderen kunt motiveren!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.