Het wordt zo vaak als advies gegeven: “Je moet ophouden met pleasen”. Vooral in mijn business en in de hoek van life coaching hoor je dit vaak. Geldt dat voor iedereen? Nee! Ik ben van mening dat het voor sommige mensen juist goed is om te pleasen.

Dat moet ik misschien even uitleggen 😉

Jouw energie bestaat uit een unieke samenstelling van de energie van de vijf elementen; vuur, aarde, metaal, water en hout. Ze zijn allemaal in jou aanwezig maar er is er altijd één die de boventoon voert en één die secundair is. Vanuit deze twee elementen reageer je het meest. Ze bepalen je kwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen en je allergieën, evenals je drijfveren en je behoeftes.

Stel nu dat jij Aarde-energie heel hoog in je profiel hebt staan dan is het voor jou heel belangrijk om te zorgen voor mensen, om te helpen. Jij houdt van samenbrengen en van harmonie tussen mensen. Voor jou is het dan goed om te ‘pleasen’ en om anderen te helpen. Sterker nog, als je dat niet doet dan word je daar heel ongelukkig van.

MAAR!
Voor anderen zorgen is goed MITS je eerst heel goed voor jezelf zorgt.
En daar zit de crux.

Want wat is ‘pleasen’ eigenlijk?  Pleasen betekent ‘plezieren’, dus anderen een plezier doen.

En dat kan je op twee manieren doen:

1 – Pleasen terwijl je eigen energie hetzelfde blijft of zelfs verhoogt
Bijvoorbeeld wanneer jij na je werk even koffie gaat drinken bij je moeder omdat je weet dat zij blij wordt van jouw bezoekje en jij het fijn vindt om even bij te kletsen met haar.

2 – Pleasen terwijl je eigen energie verlaagt
Bijvoorbeeld wanneer je moeder constant moppert, zeurt en klaagt en jij nooit iets goed schijnt te kunnen doen. Ze stuurt je regelmatig berichtjes over hoe zij het slachtoffer is van jouw drukke baan en je besluit uit schuldgevoel na je werk even langs te gaan terwijl je haar gisteren nog hebt gezien.

Dit zijn maar twee voorbeelden maar begrijp je het verschil?

Ben jij een ‘people pleaser’?
Doe je dat omdat je er zelf blij van wordt? Vanuit een hoge energiefrequentie dus? Of doe jij dingen voor anderen vanuit een lage energiefrequentie zoals schuldgevoel, onzekerheid, schaamte of irritatie?

Conclusie
‘Pleasen’ is niet per se zo slechts als men ons doet geloven. Pleasen kan zelfs heel erg goed voor je zijn – bijvoorbeeld voor mensen met veel Aarde-energie in hun profiel – mits je het doet vanuit een hoge energiefrequentie.

Dus wees je eens bewust van jouw onderliggende behoefte, de eerstvolgende keer dat je op punt staat anderen iets aan te bieden. Vraag jezelf eens af of dit jouw energie gaat verhogen of verlagen en neem dan pas een beslissing. Energiemanagement draait om keuzes maken…

En jij?
Heb jij sterk de behoefte anderen te pleasen? En hoe zorg je er dan voor dat jouw eigen energie hoog blijft? Ik hoor graag van je zodat je er ook anderen weer mee kunt inspireren! (even verder scrollen)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.