Als je denkt dat opruimen een nutteloze tijdsbesteding is dan heb je het helemaal verkeerd. Rommel vertraagt of blokkeert namelijk de energie in een ruimte. En daar wordt jouw energie ook door beïnvloed. En afhankelijk van welk deel van je huis rommelig is, kan het ook een negatieve invloed hebben op de ontwikkelingen op bepaalde gebieden van je leven. Het eerste Feng Shui principe is: als je iets nieuws in je leven wilt, dan moet je er eerst ruimte voor maken!
(klik hier voor meer uitleg over Feng Shui)

Wat doet rommel met je?
Om te voelen wat rommel met je doet hoef je er alleen maar even tussen te gaan zitten. En ga daarna eens in een frisse opgeruimde kamer zitten. Voel je het verschil? Rommel maakt dat de energie niet kan stromen zoals die hoort te stromen. Het blijft er hangen en wordt daardoor futloos. Rommel, veel spullen, en vooral stof maken je moe, overdonderd en minder in staat helder te denken en te handelen. De spullen zijn in controle en niet jij. Dus, als jij meer controle over je leven wilt, ga dan meteen aan de slag met opruimen!

Opruimen = weggooien.
Met opruimen bedoel ik niet het maken van stapeltjes en die dan in de kast wegstoppen. Nee, ik bedoel écht opruimen. Dus ook het weggooien van:

 • dingen die niet meer van nu zijn.
 • dingen die niet meer passen bij wie jij nu bent, of wilt zijn.
 • dingen die je niet meer gebruikt of nodig hebt.
 • dingen die je niet leuk meer vindt of waar niet-positieve herinneringen aan zitten.
 • dingen die te maken hebben met verbroken relaties.
 • dingen die kapot zijn, die het niet meer doen.
 • Dus oude kranten, oude tijdschrijften, kleren die je niet meer draagt, oude verzamelingen, oude casettebandjes, boeken die je niet meer leest, vergeten hobbies, kapotte autoradio’s, gebroken serviesgoed en spiegels; allemaal weg!

Weggooien moeilijk? Vraag jezelf het volgende af:

 • vind ik het echt zo geweldig?
 • heb ik het echt nodig?
 • reflecteert het wie ik op dit moment ben?
 • heeft het een positieve emotionele waarde?
 • als het gerepareerd zou moeten worden, zou ik er dan geld aan uitgeven om het nu te laten repareren?
 • als ik nu iets kleiner zou gaan wonen, zou ik het dan meenemen?

En alles wat je wel bewaart, ga je netje opmappen of orderlijk opruimen. Dingen die kapot zijn gooi je weg of laat je repareren. En daarna is het tijd voor stoffen en schoonmaken en dat betekent ook de de muren, ramen, deuren, kasten, de meubels, onder het bed, kortom alles in die ruimte.

Begin met de slaapkamer.
Heb je een bepaald doel, zoals rijk worden, dan kan je meteen aan de slag met die richting (zie verderop in dit artikel). Maar in het algemeen zou ik beginnen met de slaapkamer. Daar breng je veel tijd door en een goede Feng Shui van de slaapkamer geeft je rust van geest en helpt je om goede relaties te krijgen en te houden.
Maak de ruimte onder het bed vrij en spit je kasten eens goed uit. Maak de grond vrij van tijdschriften, boeken, handdoeken, kleding, flesjes water en allerlei andere rotzooi. En haal alles weg wat niet echt in een slaapkamer thuishoort, zoals een fitnesstoestel, opslagboxen, werk-dingen, de tv, etc.

Dan de keuken.
De keuken speelt een centrale rol in onze energie omdat al ons voedsel hier bewerkt wordt. Begin met een grondige schoonmaak van de koelkast, het fornuis, de oven, de magnetron en alle potten en pannen. Stort je daarna op de kasten en de lades. Zorg er ook voor dat je aanrechtbladen zo veel mogelijk vrij van spullen zijn.

Daarna de entree.
De Chinesen noemen de vooringang van je huis de “mond van Qi”. Daar komt alle energie binnen en het is dan ook belangrijk om dat gebied netjes en actief te houden. Dus haal alles weg wat er niet thuishoort, zoals vuilnisbakken in het zicht, oude ongebruikte potten, stapels post, zooi op de trap, etc. Maak het mooi en aantrekkelijk, en gebruik je voordeur iedere dag!

Opruimen is het begin van meer succes in je leven.
Ook al heb je (nog) geen verstand van Feng Shui, met opruimen maak je plaats voor verbeteringen in je leven. Begin met de slaapkamer, de keuken en de entree en werk je langzaam maar zeker door alle ruimtes van je huis heen. En denk ook eens aan de tuin, de schuur, de garage, de auto en aan je pc!
Het is echt de moeite waard. Kijk maar eens naar huizen van rijke en succesvolle mensen; allemaal netjes en georganiseerd.

Wat wil jij in je leven?
Hieronder vind je een lijst met richtingen en welk gebied in jouw leven daardoor beïnvloed wordt. Als je bijvoorbeeld meer succes in je carière zoekt dan is het wijs om de Noord-kant aan te pakken van je huis, je woonkamer, je kantoor of zelfs van je bureau. Succes!

Carière, zakenmogelijkheden = Noord
Rommel hier kan problemen geven met je carière, je persoonlijke groei op dat vlak, je levenspad, wijsheid. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de nieren en de oren.
Wel doen: plaats items die met water te maken hebben, zoals een waterornament, vissen, een kikker, een bootje (Chinesen hebben vaak een scheepje van goud in de Noord-hoek staan).

Opleiding, persoonlijke groei, spiritualiteit = Noord-Oost
Rommel hier kan problemen geven met helder denken, met leren, met het nemen van goede beslissingen, met schrijven, met het begrijpen van jezelf. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de handen en angsten/onzekerheden.
Wel doen: afbeeldingen van heuvels en rotsen, kristallen, verzorg je handen goed.

Gezondheid, familie = Oost
Rommel hier kan problemen geven met gezondheid en heling, met familieleden, spanningen in huis, nieuwe beginnen en het vermogen iets op gang te brengen. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de huid, de longen en voeten.
Wel doen: houten meubels en kleinmeubels, bamboe, familiefoto’s.

Geld = Zuid-Oost
Rommel hier kan problemen geven met geld, bezittingen en sparen (het vermogen te ontvangen). Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan in heupen, benen en knieën.
Wel doen: gebruik items die voor jou “groei” symboliseren bv. planten, fruit, bloemen, een spaarpot etc.

Reputatie, vrienden, roem en erkenning = Zuid
Rommel hier kan problemen geven met vrienden, sociale contacten en met reputatie, erkenning en roem. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan mbt het gezichtsvermogen, het hart en stress.
Wel doen: verlichten, kaarsen, afbeeldingen met de kleur rood, laat veel ruimte open in deze vertrekken

Liefde = Zuid-West
Rommel hier geeft problemen met relaties, romantiek, liefde en huwelijkskansen. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan zoals spijsverteringsklachten, meer honger en een opgezette buik.
Wel doen: breng verlichting aan, gebruik stenen en kristallen.

Kinderen, creativiteit, projecten die bloeien = West
Rommel hier kan problemen geven met kinderen (krijgen en opvoeden), creativiteit en het vermogen dingen af te maken. Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met de mond en de tanden.
Wel doen: gebruik kleine metale objecten, windgongen.

Reizen, mentors, behulpzame mensen = Noord-West
Rommel hier kan problemen geven met het vinden van mensen die je in het leven kunnen helpen (support netwerk), mentors en reizen (int.). Er kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met het hoofd, hoofdpijnen en hoge bloeddruk.
Wel doen: gebruik grotere metalen objecten, electronische items of bv 6 koperen bellen.

OK! Je hebt nu heel wat informatie over hoe opruimen je leven weer in beweging kan zetten. Aan de slag zou ik zeggen. En je weet het: iedere reis begint met een eerste stap. Dus als je het niet kan overzien, begin dan gewoon met een la. Succes ermee!

[widgets_on_pages id=”Winactie”]