Tips om negativiteit op de werkvloer te doorbreken

Niks is zo funest voor je productiviteit en je energie als negativiteit op je werk. In sommige bedrijven lijken ze er wel een patent op te hebben. Roddelen, machtsgedrag, pesten, valse opmerkingen, het vinden en uitgebreid bespreken van alle beren op de weg, en klagen … heel veel klagen…

Het is vaak makkelijker om mee te gaan in de negativiteit (of realiteit zoals de echte optimisten dit noemen) maar het is niet slim. De negativiteit geeft een nare energie, op een lage energiefrequentie, waardoor je veel sneller moe wordt, minder gefocust, meer gestresst en minder creatief en productief.

Hoe blijf je in zo’n werkomgeving toch in je positieve en creërende energie?

Ik geef je 12 tips!

1 – Zorg goed voor je eigen energie
Hoe beter jij in je vel zit hoe makkelijker je om kunt gaan met minder wenselijk gedrag van anderen. Niet alleen zal de negativiteit minder binnenkomen maar je zult het ook veel beter kunnen handelen en eventueel ombuigen.

2 – Train je eigen mindset
Als jouw mindset al negatief is dan zul je veel makkelijker meegaan in de negativiteit van anderen. Bovendien zul je er ook veel meer van aantrekken, dat is een natuurwet. Je zult er veel meer last van hebben omdat het je ook veel meer opvalt, die negativiteit om je heen. Vergelijk het maar met wanneer je een rode mini koopt; dan zie je ze ineens overal rijden.

3 – Ben je helderziend?
Zo niet, denk dan niet dat je weet wat anderen denken. Reageert iemand niet op jouw LinkedIn verzoek? Neem dan niet meteen aan dat iemand jou niet mag. Dat is invullen. Misschien is de ander gewoon druk. Stop met alles zo persoonlijk op te nemen daarmee veroorzaak je alleen maar onnodige negativiteit.

4 – Geef zelf het goede voorbeeld
Tja, dit punt behoeft geen verdere uitleg toch? Als jij wilt werken in een positieve werkomgeving, ga dan zelf niet zeuren en klagen. Doe ook niet mee met de anderen. Een goed voorbeeld doet goed volgen.

5 – Prime je werkdag
Neem iedere dag even de tijd om, voordat je je werkplaats betreedt, je dag te primen. Creëer voor jezelf een ochtendritueel waarin je bijvoorbeeld je doelen opneemt, dankbaarheid, energie- en mindset oefeningen. Zo geef jij richting aan je dag voordat anderen voor jou de richting gaan bepalen.

6 – Blijf jezelf checken
Wat betreft energie werkt het net als een stemvork. Als één persoon in een hoge positieve energie verkeert en de ander in een lage, negatieve energie dan worden ze in korte tijd beide negatief of beide positief. Afhankelijk van wie het sterkst is.

Er is zelfs een Afrikaans spreekwoord wat zegt:
“Wanneer je iemands pad kruist die meer toegewijd is aan haat dan jij bent aan liefde, dan zal hun haat de plaats innemen van jouw liefde.

Blijf jezelf dus regelmatig afvragen: Is mijn energie nog okay? Is er negativiteit op mij geslagen? Wat kan ik nu doen om weer in mijn eigen creatieve positieve energie te komen?

7 – Kan je de ander beïnvloeden?
Doorbordurend op de vorige tip, zou je ook kunnen proberen de ander mee te nemen in jouw positieve energie. Je zult je verbazen over wat een paar woorden van lof, erkenning of medeleven kunnen doen. Ten slotte is het ook vaak onzekerheid die de ander vanuit negativiteit doet reageren.

8 – Ga niet in discussie
Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is niet in discussie te gaan met een negatief ingesteld persoon. Zij hebben vaak vastomlijnde overtuigingen en die gaan ze heus niet veranderen om wat jij zegt. Wat je ook zegt ze hebben meestal al tien verschillende redenen klaar staan om hun zienswijze te verdedigen. Een discussie zal dus alleen nog maar meer negativiteit teweeg brengen en jou er uiteindelijk in meeslepen.

9 – Negeer negatieve opmerkingen
Een manier om iemand te laten inzien dat hij/zij negatief is, is door negatieve opmerkingen gewoonweg te negeren. Of reageer alleen met een ‘aha’ of ‘ik snap het’. Wanneer deze persoon echter positief is reageer dan met bevestiging en enthousiasme.

10 – Vorm een groepje van 3 of meer
In een 1-op-1 gesprek is alle negativiteit direct op jou gericht maar als er meerdere personen zijn dan wordt de lading een stuk lichter. Bovendien kan je je dan ook makkelijker focussen om bijvoorbeeld tip 7 toe te passen?

11 – Doe je mond open
Negativiteit is voor veel mensen een ‘way of life’ dus misschien hebben ze niet eens door dat ze de (werk)sfeer behoorlijk naar beneden aan het halen zijn. Maak ze ervan bewust door te zeggen hoe jij je voelt en geef aan dat je dit niet wilt. Je hoeft daarbij niet met de botte bijl te werk te gaan maar je kunt ook zeggen: “Ben je je ervan bewust dat je aan het klagen bent?”. Alleen al het onder de aandacht brengen kan al een totale wending in het gesprek geven.

Ik hoop dat ik je met deze tips weer heb kunnen inspireren en motiveren. Heb jij met succes een tip toegepast of heb je zelf een super effectieve tip die hier nog niet tussen staat? Laat het me dan hieronder weten (even verder scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.