Onlangs las ik een stukje over de eerste Chinesen die naar het westen kwamen. Zij waren compleet verbaasd over de zwakke “Nier-energie” van de mensen die ze tegenkwamen. “Lege nieren” zoals zij dat zo mooi verwoorden. Nou ja, mooi is het niet want de Nier-energie is enorm belangrijk voor je vitaliteit.

Constant in gevecht
De oorzaak ligt, volgens de Chinesen, in het feit dat wij tegen alles en iedereen vechten. Tegen onszelf, tegen anderen, tegen de natuur. En dat is slecht voor je energie omdat dat het “Water-element” schaadt waar de Nier-energie onder te verdelen is. Het is veel beter voor je energie om je te gedragen zoals water: het gaat recht op het doel af maar kiest daarin ook steeds de gemakkelijkste weg. Ofwel “go with the flow”.

Vechten tegen jezelf
Ik ben altijd verbaasd hoe hard en grof we tegen onszelf kunnen zijn. “Oh, wat ben ik weer stom bezig”, “ik kan ook werkelijk niks”, “ik zie er niet uit met die dikke kont in dat rokje”, “ik kan ook niks volhouden”, klinkt het bekend? Als een vriendin dit tegen ons zou zeggen dan zouden we meteen de vriendschap opzeggen maar schijnbaar is het normaal om dat tegen jezelf te zeggen.

Dat is nou een voorbeeld van vechten tegen jezelf. En daar krijg je “lege nieren” van!

De wet van de aantrekkingskracht
Naast minder vitaliteit trek je door dit gedrag ook nog eens meer negativiteit en onzekerheid aan. Want dat waar je energie in steekt dat groeit. Dat is de “wet van de aantrekkingskracht”.

“Wees voorzichtig met waar je je dromen mee voedt. Voed ze met zorgen en angst en je produceert onkruid dat het leven uit je dromen doet verstikken. Voed ze met optimisme en oplossingen en je zult succes kweken. Wees altijd op zoek naar manieren om een probleem om te zetten in een kans op succes. Wees altijd op zoek naar manieren om je dromen te voeden”.
Lao Tze, Chinees filosoof

Wiens schuld is dat?
Van niemand. Het gaat hier niet om schuld. We leven nou eenmaal in een hectische maatschappij waarin we nooit anders hebben geleerd. Je ouders deden dat en gaven het weer door aan jou. Jij kunt er dus niks aan doen want je wist ook niet beter, je was je er nooit van bewust dat het ook anders kon. Dus zeg nou niet tegen jezelf: “wat stom dat ik dat doe!” maar wees eens lief voor jezelf en houd op met vechten tegen jezelf.

“Hoe kom jij toch aan zoveel energie?”
Mensen vragen het mij heel vaak. Simpel. Ik houd mijn energie in de gaten en ik houd het in balans. Ik ben dan ook een groot voorstander van “practice what you preach”. Ik probeer me altijd aan de adviezen te houden die ik mijn mensen geef. Niet altijd makkelijk en het lukt me ook niet altijd maar toch wel meest van tijd.

In 3 stappen terug in je energie
Zo trap ik er ook wel eens in hoor, dat ik negatief over mezelf denk. Dat ik twijfel aan mezelf en aan mijn kunnen. Zo’n bui komt dan stiekem opzetten als wolken op een zomerse dag. Ze sluipen dichter naar elkaar toe en voor dat ik er erg in heb, hangt er een schaduw over mijn dag. Soms heb ik niet eens in de gaten wat er aan de hand is. Ik weet dan alleen dat ik me somber voel, geremd, minder enthousiast en in gevecht met mezelf. Maar zodra ik dat besef, ga ik actie ondernemen.

Stap-1 : bewustzijn
Eerst maak ik me goed bewust van het feit dat ik uit mijn energie ben en dat daar een oorzaak voor is. Dan ga ik terugdenken naar het moment waarop dat begonnen is. Was dat omdat iemand iets heeft gezegd? Heb ik ergens iets gelezen? Wat is er gebeurd dat geleid heeft tot deze reactie?

Stap-2 : acceptatie
Dan kies ik er heel bewust voor om dat gewoon te accepteren.
OK, ik ben uit mijn energie. Ik ben nu even in gevecht met mezelf en dat is niet leuk. Maar ik ga hier niet tegen vechten want dan gaat het nog meer energie kosten. Ik ben mens en denken is menselijk. Dus ik accepteer dat er belemmerende gedachten binnen kunnen komen. Wat ik wel ga doen is proberen weer terug in mijn energie te komen.

Stap-3 : ombuigen
Ik wil mijn energie weer terug. Ik wil weer blij zijn met wie ik ben en ik wil weer positief en energiek zijn! Hoe doe ik dat? Ik heb daar zo mijn eigen methodes voor maar ik kan me voorstellen dat jij weer andere trucjes kent of gaat verzinnen. Maar dit zijn mijn favorieten:

– iedere keer als ik iets negatiefs denk dan denk ik er 3 keer iets positiefs overheen
– ik schrijf of praat mijn “dwarsliggers” van me af
– ik ga mijn successen nog eens teruglezen in mijn successen-boekje
– ik heb een CD samengesteld met “powermuziek” en die draai ik dan heel hard
– vaak dans ik flink mee 😉
– ik kan altijd terugvallen op vriendinnen die me weer even vertellen hoe geweldig ik ben
– voor het slapen gaan denk ik aan wat er wél goed is aan mij en wat ik al wél heb bereikt
– ik bekijk mijn poster nog eens goed: “denk in oplossingen en kansen”
– ik verzin een liedje met positieve teksten en neurie dat de hele dag door
– ik gebruik positieve affirmaties op allerlei manieren

Nu jij!
Heb jij de regie over jouw energie in handen?
Hoe is jouw interne communicatie met jezelf? Ben jij vaak en langdurig in gevecht met jezelf en zit je daardoor niet optimaal in je energie? Dan is het nu tijd om daar anders mee om te gaan. Ga de komende tijd eens goed opletten welke taal jij tegen jezelf gebruikt. Hoe vaak komen er belemmerende overtuigingen en negatieve gedachten voorbij? Ga eens de drie stappen proberen om snel weer in je energie te komen.

Welke technieken of foefjes gebruik jij om weer in je energie te komen?
Ik hoor ze graag!
(scroll even naar beneden)

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.