Wat wil jij veranderen in je leven?

Als het eenmaal oud en nieuw is geweest en we aan een nieuw jaar begonnen zijn, dan is voor mij, gevoelsmatig, de winter voorbij. Heb jij dat ook? Onzin natuurlijk want de winter begint pas op 21 december. Alhoewel je dit jaar niet echt kan spreken van winterse tijden met tien graden en regen. Eigenlijk zou ik het dus best logisch vinden om van jaar te wisselen zo ergens eind maart, wanneer we de lente in gaan en alles onder invloed van het Houtelement weer gaat groeien.

Waterenergie en winter
Maar qua energie zijn we nog steeds onder invloed van het Waterelement dat bij de winter hoort. En dat betekent dat we beter nog bezig kunnen zijn met introspectie ofwel naar binnen keren, naar onszelf kijken en luisteren, en uitvinden wat we zelf willen en nodig hebben.

InspiratieBezinning
Dus neem iedere dag even tijd voor jezelf en voor het maken van plannen zodat je die straks in de lente kan laten uitgroeien. Doe ik ook. Heerlijk vind ik dat, lekker even wegdromen en bedenken wat ik nog allemaal zou willen. Zo staat er onder andere op mijn lijstje voor de komende tijd dat graag meer ‘buiten de box’ zou willen (durven) gaan, dat ik meer workshops in het hele land wil geven en dat ik mijn bekendheid buiten Eindhoven wil vergroten. Ik ben benieuwd wat jouw plannen zijn.

Doe eens mee met een gedachte-experiment
Nietzsche deed ooit een interessant gedachte-experiment dat hij de ‘de eeuwige wederkeer’ noemde. Het hield in dat je je voorstelt dat je het leven dat je nu leeft, keer op keer herbeleeft tot in het oneindige.

Doe dat voor de grap eens. Denk eens aan je leven zoals je het nu leeft. Welke gevoel geeft dat je? Word je daar blij van? Tevreden? Zou je dit leven willen herbeleven exact zoals het nu is? Mis je bepaalde facetten in je leven? Zou je aspecten weg willen laten?

Onthoud nu de eerste gedachten die door je hoofd schieten
Want dit is waardevolle informatie. Als dit niet het leven is wat je, zonder het te veranderen, zou willen herbeleven dan is dit een mooie kans om te bedenken hoe je het wél zou willen.

Doe er iets mee
Schrijf het eens op. Of maak er een mooi moodboard van en hang het op een plek waar je veel komt. Zodat je er aan vaak aan herinnerd wordt. Want ‘energy flows where the mind goes’.

Als je niks onderneemt dan zal je leven voort blijven kabbelen zoals het nu doet.
Prima als je daarvoor gaat maar als je iets wilt veranderen dan zul je de juiste richting moeten aanwijzen. Voor een bevredigend leven is zelfreflectie dus heel belangrijk. Wie ben je? Wat wil je? Wat is goed voor jou?

Allemaal essentiële vragen om jezelf regelmatig te stellen.
Daarvoor is het ook nodig om je gevoel vaker in te schakelen en je denken los te laten. Alleen dan kan je horen wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Niet makkelijk voor een westerse mens zoals wij maar als je iedere dag oefent, word je er steeds beter in.

Ik hoop dat ik je weer heb kunnen motiveren en inspireren!

Jeanine Hofs

*** Heb lief, lach en geniet! ***

Deel dit artikel!