Het loslaten los laten?
Wat is dat nou weer voor iets raars?

Nou, dat is loslaten voor gevorderden.
Of eigenlijk het omgekeerde: dat is loslaten in de essentie.

Ik had van de week een mooi gesprek met een dame die ik begeleid en dat triggerde mij om dit artikel te schrijven. Ik zag ineens hoe anders veel mensen het loslaten zien en hoe anders iedereen dat aanpakt. Logisch ook wel dat wij, in zo’n door Yange energie gedomineerde maatschappij, loslaten vaak zien als hard werken. Of in ieder geval als een actie.

Maar loslaten in essentie is heel yin.

Loslaten is niet iets wat je bewust doet.
Loslaten is niet iets waar je hard aan werkt.
Loslaten is niet een doel maar een gevolg van iets…

Vergelijk het maar met een boom die in de herfst zijn blaadjes verliest. Die boom is niet bewust bezig met loslaten. Die is niet hard aan het werk om zijn blaadjes af te stoten. Integendeel; hij steekt zelfs helemaal geen energie in die blaadjes. Zijn focus ligt volledig op wat nu wél belangrijk is – in het geval van de boom, het terugtrekken van de energie – en als gevolg wordt er losgelaten wat daar niet bij past.

Hij verliest zijn blaadjes dus als gevolg van processen die op dat moment essentieel zijn.

Dat is de essentie van loslaten.
Je moet niet bezig zijn met loslaten.
Want daar waar je mee bezig bent dat groeit alleen maar: energy flows where attention goes.

Je moet juist bezig zijn met wat wél belangrijk is voor jou.
Met waar je wél naar toe wilt.
Wat je wél wilt bereiken.
Wat je wél wilt ervaren, leren of hebben.
En de meest belangrijke: wat je wél wilt VOELEN

En dan zul je merken dat je als gevolg vanzelf hebt losgelaten…

“Focus op waar je naar toe wilt en al het andere zal verdwijnen”
Chinese Wijsheid

Met mijn volgende 3 oefeningen help ik je op weg:

1 – Wat is belangrijk voor jou?
Koop een mooi notebook en schrijf daarin op wat belangrijk voor jou is. Schrijf op waar je wél naar toe wilt, wat je wél graag wilt hebben, leren of ervaren. En doe dat iedere dag voordat je aan je (werk)dag begint. Jawel, iedere dag. Daarmee zet je dat onbewuste loslaten in gang en bovendien geef je sturing aan je dag in plaats van andersom.

2 – Stel jezelf de juiste vragen
Is het jou wel eens opgevallen dat je jezelf de hele dag door vragen stelt? Zal ik een rok of een broek aandoen? Ga ik op de fiets of met de auto? Ga ik nu sporten of straks? Eten we boerenkool of pasta? Enzovoorts, enzovoorts. Je stelt jezelf de hele dag vragen en krijgt ook continu antwoorden. Je hersenen gaan er alles aan doen om een vraag niet open te laten, want daar houdt ons brein niet van.

Stel je wilt je gevoel van onzekerheid loslaten.

Wat denk je dan dat er gebeurt wanneer jij jezelf afvraagt: “Waarom ben ik altijd zo onzeker?” Waarschijnlijk krijg je dan allemaal gedachten in je hoofd als ‘omdat ik nog niet genoeg weet’ of ‘omdat die-en-die stom naar mij keek’ of ‘omdat ik dat-en-dat resultaat nog niet gehaald heb’. Snap je waar ik naartoe ga?

Hoe anders zou het zijn wanneer je jezelf de volgende vragen stelt:

  • “Hoe kan ik zekerder worden?”
  • “Wie zou mij daarbij kunnen helpen?”
  • “Welke training zou ik daarvoor kunnen volgen?”
  • “Wat zou ik nu wél kunnen ondernemen?”

Zie je hoe anders dat is?
Door je denken te controleren en door andere vragen te stellen, hoef je niet bezig te zijn met loslaten. Dan ben je bezig met opbouwen, met groeien, met ontwikkelen.

3 – Dankbaarheid
Op het moment dat jij volledig in dankbaarheid bent, is loslaten niet nodig. Dan is alles goed, dan hoef je niets los te laten, dan gaat het zoals het gaat… Bovendien creëert dankbaarheid een hele hoge energiefrequentie. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar je lijnt je daarmee ook uit met de beste mogelijkheden en kansen om je doelen te bereiken. Dus de volgende keer dat je de behoefte voelt om iets los te laten, neem dan eens een andere houding aan en bedenk je eens waar je dankbaar voor bent.

Conclusie
We werken allemaal massaal aan het ‘loslaten’ maar loslaten is geen actie die je bewust doet. Loslaten is niet iets waar je hard aan werkt of een doel wat je wilt bereiken. Loslaten is in essentie een gevolg van acties gericht op wat je wél wilt hebben, leren of ervaren en de bovenstaande oefeningen helpen je op weg om dat te bereiken.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.