Laatst had ik een goede vriendin op bezoek. Ze was een beetje aan het mopperen over haar schoonmoeder die, naarmate ze ouder wordt, steeds stugger begint te worden. Ze moppert aan één stuk door. Klaagt dat niemand haar bezoekt of mee uit neemt maar wil aan de andere kant haar huis helemaal niet uit. Ziet, en benoemt, in iedere situatie het negatieve. En heeft op iedereen iets aan te merken. Kortom, niet echt gezellig.

‘Zo wil ik niet worden hoor!’ zei mijn vriendin. En ik kan me daar helemaal bij aansluiten. Dat wil toch niemand? Zo’n oude zuurpruim worden? De schoonmoeder van mijn vriendin was de aanleiding voor een aardige discussie over ouder worden en dat heeft me aan het denken gezet.

Vanuit de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) is het proces van ouder worden namelijk heel goed te volgen. Het verklaart waarom we ouder worden en wat de gevolgen zijn maar ook wat we kunnen doen om dit proces te vertragen. Kijk, en dan wordt het interessant! Lees dus snel verder en ontdek wat je zelf kunt doen om lang jong te blijven, zowel van lichaam als van geest!

Uitdrogen en krimpen
Wanneer we ouder worden neemt het yin af. Dat is, energetisch gezien, een feit. Yin is dat deel van de energie dat zorgt voor koeling, rust, vocht, voeding enzovoorts. Je zou dus rustig kunnen zeggen dat je uitdroogt en krimpt wanneer je ouder wordt.

Lichamelijke gevolgen
Lichamelijk kan je dat ook merken. Je huid wordt droger, je krijgt rimpels, je slijmvliezen verdrogen, de botten worden brozer en het vlees wordt minder stevig. Je wordt strammer en je krimpt letterlijk. Je kan ook de warmte niet meer zo goed verdragen. Kon je vroeger nog uren bakken op je strandbedje, nu vind je het al snel te warm en zoek je de schaduw op. En op een bepaalde leeftijd kan je zelfs te maken krijgen met warmteaanvallen met overmatig zweten. Allemaal gevolgen van een afgenomen yin.

Psychische gevolgen
Niet alleen fysiek maar ook op het psychische vlak is het uitdrogen en krimpen merkbaar. Je wordt minder soepel in je denken. Stugger in je opvattingen. Minder flexibel en je blijft langer hangen in emoties. Eigenlijk wordt je een verdroogde, meer bekrompen versie van jezelf. Tenminste, als je je yin niet bewaakt. Klinkt niet erg aantrekkelijk toch? Jij wil toch ook graag jong van geest blijven?

De oplossing
Hoe kan je nou voorkomen dat je een bekrompen oude zuurpruim wordt? Simpel. Door ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt. En dat doe je door je yin te beschermen.

Wat kan je zelf doen?

Fysiek gezien
Voeding speelt een belangrijke rol in het hele yin-yang verhaal. Als je je yin wilt behouden dan is het belangrijk om niet te veel yange voedingsmiddelen te consumeren. Erg yang zijn bijvoorbeeld koffie (en cafeïne houdende drankjes zoals Cola en Red Bull), alcohol, gember, knoflook, kaneel, pepers en rood vlees. Wees daar dus voorzichtig mee, zeker in de yange dus warme seizoenen. Maar ook kooktechnieken als frituren en bakken zorgen voor veel yange energie. Sudderen en smoren zijn bijvoorbeeld weer veel yinner.

Eén van de grootste boosdoeners in ouder worden en uitdrogen is roken. Roken heeft een énorm yang effect op het lichaam en staat dus garant voor uitdroging. Dat kan je ook wel zien; iemand die rookt heeft al op vrij jonge leeftijd een dorre en rimpelige gezichtshuid. Ook blootstelling aan externe hitte zoals de zon en de zonnebank heeft dit effect. Niet doen dus als je jong wilt blijven!

Tot slot zijn chemische medicijnen enorme yin-vreters. Nou is dit natuurlijk niet altijd te voorkomen maar het is weer een reden om op zoek te gaan naar de oorzaak van je klachten in plaats van klakkeloos medicijnen te blijven slikken of smeren. Maar ook natuurlijke produkten zoals kruidenformules kunnen heel erg yang zijn. Bijvoorbeeld afslankkruiden. Als je niet zeker weet wat het met je doet blijf er dan alsjeblieft van af. Laat je altijd adviseren door een deskundige op dat vlak.

Het niet-fysieke vlak
Dit stuk is even belangrijk als het lichamelijke. Misschien wel belangrijker. Westers wordt hier niet zo veel aandacht aan besteed maar voor in TCG zijn lichaam en geest onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kunnen ze elkaar direct voeden of beschadigen.

De meest yange emotie is boosheid. Bij mensen die flink boos worden kan je dat ook letterlijk zien; het gezicht wordt rood, aderen gaan kloppen en de ogen raken rood doorlopen. Het stoom komt ze nog net niet uit de oren. Typisch gevalletje van een stijgende yang. Maar het is niet alleen boosheid die dit effect heeft, ook de mindere gevallen van boosheid zorgen hiervoor dus irritatie, gespannen zijn, stress, zelfs het constant dulden van dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Het creeërt allemaal veel yange energie en consumeert daardoor yin. Hierdoor droog je sneller uit en wordt je zichbaar ouder. Zowel lichamelijk als psychisch. Wil je jong blijven? Zorg dan voor een goede balans op dit vlak!

Hoe je het ook draait of keert; naar mate je ouder wordt gaat alles krimpen. Het is alleen aan jou hoe vroeg dit begint, hoe snel dit verloopt en in hoeverre het krimpt. Om te voorkomen dat je zo’n bekrompen oude zuurpruim wordt kan je nu alvast zorgen voor verruiming. Dat je je leven en je blikveld zo breed mogelijk houdt.

Hier volgen een aantal levens verruimende tips:

– Zorg dat je iedere dag nieuwe ervaringen opdoet
– Ontmoet regelmatig nieuwe mensen
– Praat eens met mensen die je normaal niet zo zouden aantrekken
– Ga eens vaker een uitdaging aan
– Denk in kansen, niet in problemen
– Houd je vrienden/kennissen kring zo breed en divers mogelijk
– Ben je ergens stellig in? Bedenk dan eens drie manieren om er anders tegenaan te kijken
– Bezoek regelmatig nieuwe plaatsen
– Leer nieuwe dingen bv een taal of een techniek
– Verdiep je eens in een onderwerp waar je helemaal niks van weet (of wilt weten)

Hoe zit het met jou? Doe jij bewust iets aan jong blijven? Hoe houd jij jezelf jong van lichaam en geest? Ik nodig je uit om jouw ervaringen met mij te delen!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.