“Jij bent een rare…”

Ze zei het met een boze ondertoon. Zij wilde er graag uit, onder de mensen zijn, lachen en veel praten, terwijl ik net uitgelegd had dat ik door de week al zoveel mensen zag dat ik er meer behoefte aan had om alleen te zijn. Zij wilde met mij afspreken en ik zou daarmee over mijn eigen grenzen gaan. Ze kon niet begrijpen waarom ik zo raar deed.

Herken je dat?
Dat iemand iets wil van jou maar dat jij daar eigenlijk geen gehoor aan wilt geven?
Dat er duidelijk een verschil is in de behoeften die jullie beide hebben?

Jij gaat over je eigen grenzen wanneer jij vervolgens meebeweegt met de behoefte van die ander. Uiteindelijk leidt dat tot onenigheid want de ander bekijkt het vaak door zijn/haar ogen en is dan teleurgesteld, gepikeerd of misschien zelfs wel boos.

Wat is hier aan de hand?
Voorheen dacht ik dan: “Wij zijn gewoon anders” maar tegenwoordig kan ik dat heel precies verklaren. Het is allemaal terug te vinden in de energie types.

Mijn vriendin van toen had het heel erg nodig om met haar energie naar buiten te bewegen en ze verwachtte van mij dat ik dat ook fijn zou vinden. Maar die behoefte en die beweging van de energie is voor ieder energie type anders:

Vuur types
De energie van Vuur is absoluut yang en beweegt fel naar buiten en naar boven. Dat is ook duidelijk merkbaar in hun gedrag. Ze omringen zich graag met (veel) mensen en vinden het heerlijk om veel te praten en te lachen. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn vaak heel gezellig, absoluut sociaal en zijn vaak de gangmakers.

Waarschijnlijk had mijn vriendin Vuur als dominante energie.
Wie denk je dat er in jouw omgeving Vuur types zijn?

Aarde types
Aarde types zijn ook heel erg sociaal maar zijn iets meer gematigd met hun uitingen. Ze vinden het heel belangrijk om te luisteren naar de ander, om de ander te helpen en om harmonie te creëren onder de anderen. Ze zetten anderen vaak ook op de eerste plaats. Hun energie is dan ook veel meer naar binnen gericht, naar het centrum toe om yin en yang in harmonie te brengen.

Ken jij Aarde types in jouw omgeving?

Metaal types
Metaal staat absoluut niet graag in het middelpunt van de aandacht. Als ze zich al in een groep bevinden dan zullen ze aan de rand of achteraf staan. Ze hebben een hekel aan grote lawaaierige groepen en zullen ook zelden als eerste contact leggen. Ze kijken eerst de kat uit de boom en worden blij van betekenisvolle één op één contacten. Hun energie beweegt dan ook zachtjes naar binnen en is samentrekkend, als de opkomende yin.

Wie in jouw omgeving is er een Metaal type?

Water types
De energie van Water is absoluut yin en beweegt naar binnen en naar beneden. Water heeft van alle elementen de meeste tijd en plaats nodig voor zichzelf, om alleen te zijn. Water houdt van rust en van zinrijke contacten en gesprekken. Koetjes en kalfjes daar doet Water niet aan. Aan de andere kant is Water ook het element van ogenschijnlijke tegenstrijd waardoor je Water ook uitbundig lachend of op het toneel kunt zien. Water is niet altijd te snappen.

Niet gek dus dat mijn vriendin mij een rare vond 😉
Wie in jouw omgeving is er ook een Water type?

Hout types
Met Hout komt er weer meer yang in de energie. De opkomende yange energie van Hout beweegt naar buiten en naar boven. Hout types zijn graag onder de mensen en dan nemen ze ook graag de leiding. Ze zijn goede netwerkers, starten heel makkelijk gesprekken en weten hoe ze mensen moeten aansturen (en doen dit dan ook constant). Ze zijn heel erg actie- en doelgericht dus ook hun gesprekken zullen een doel hebben anders is Hout snel bored en dus snel weg.

Ken jij Hout types in jouw omgeving?

Conclusie
Jouw dominantie element bepaalt hoe jouw energie stroomt en waar jij behoefte aan hebt. Nu zijn er vijf verschillende hoofdelementen dus dat maakt dat je in jouw omgeving heel veel andere energie types zult tegenkomen. Niet iedereen heeft dezelfde behoeftes als jij en bij iedereen beweegt die energie op een andere manier.

Iedereen is dus anders en je kunt niet verwachten dat iedereen hetzelfde voelt als jij en ook niet dat iedereen jou begrijpt. Jij moet doen wat bij jou en jouw energie past maar dat geldt ook voor de anderen. Daarbij helpt het wel als je de energie types herkent in andere mensen want dan snap je beter waarom ze zich zo gedragen.

En jij? Welk energie type ben jij? En in welk energie type zit jouw grootste allergie?

Laat me dat eens weten (wel even scrollen).

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.