Gisteren lag ik ‘s middags heerlijk in bad. Inderdaad, op een gewone doordeweekse dinsdagmiddag. Ik had het koud en dat bad lonkte dus ik heb fijn een uurtje voor mezelf genomen. Kaarsjes aan, een heerlijk badspulletje erin, kopje thee op de rand en een podcast op de speakers. Life is good…

Gun jij jezelf ook wel eens dit soort momenten?
Misschien heb je geen bad of houd je niet van badderen maar je snapt waarschijnlijk wel wat ik bedoel.

Heb jij de vrijheid voor jezelf gecreëerd om regelmatig self care toe te kunnen passen?
En ja, ik schrijf bewust ‘voor jezelf gecreëerd’ omdat niemand anders dit voor jou gaat doen. Je baas niet, je klanten niet en je kinderen ook niet. Je zult het echt zelf moeten regelen.

“Ja maar Jeanine, in mijn geval kan dat écht niet!”
Dat is wat je nu misschien denkt. Maar geloof me nou, ook jij kunt dit voor jezelf gaan regelen. Tijd is prioriteit en ‘kan niet’ is een mindset die je zelf kiest. Dus als je nu zegt ‘dat wil ik niet’ dan hoef ik je niet te helpen maar anders, lees nog even door.

Ik werk, of heb gewerkt, met mensen die een studie doen naast een drukke baan of een eigen bedrijf, die kinderen hebben, die mantelzorg verlenen, én een drukke baan met een eigen bedrijf combineren. Kortom, ik werk en heb gewerkt met hele drukke mensen.
En juist die hele drukke mensen hebben het nodig om regelmatig tijd voor zichzelf te nemen. Om af te schakelen, om bij te komen, om in contact met zichzelf te blijven en om te voorkomen dat ze in burn-out of overload terecht komen.

Onlangs had ik een coachgesprek met een drukke ondernemer die worstelde met de balans tussen werktijd, tijd voor zijn gezin en tijd voor zichzelf. Alles liep in elkaar door en dat maakte hem erg onrustig met als resultaat dat hij na 8 uur ‘s avonds uitgeteld was, slecht sliep en constant geïrriteerd reageerde naar zijn vrouw en kinderen toe.

Ik stelde hem voor om beter te gaan plannen en om blokken te maken voor de delen in zijn leven die hij belangrijk vindt. In eerste instantie voelde hij daar niets voor want hij wilde leven en werken in vrijheid, hij vond spontaniteit belangrijk. Maar het is een illusie dat je meer vrijheid krijgt als je zomaar met de flow mee werkt. Of je nu een eigen bedrijf hebt, een baan in loondienst of dat je het hebt over het huishouden of klussen in huis.

Door geen grenzen te stellen aan zijn tijd bleef alles wat hij nog moest of wilde doen, door zijn hoofd spoken. Daardoor had hij continu een opgejaagd gevoel en was hij constant tegen alles aan het vechten. Dat kostte hem heel veel energie en dat maakte hem een geïrriteerde man die niet van zijn vrije tijd of gezin kon genieten.

Nu werkt hij met blokken in zijn agenda.
Blokken voor werk, voor klussen in huis, voor zwemles van de kinderen, voor tuinieren, voor lezen, voor sport, voor quality time met zijn vrouw, voor lummel tijd. We hebben samen een einde-werkdag-ritueel gemaakt waardoor hij echt met een leeg hoofd naar huis kan gaan zodat hij er dan ook echt is voor zijn gezin. Ik hoor hem niet meer over spontaniteit. Hij is happy. Hij is rustiger, heeft veel meer energie, kan veel meer genieten van alles wat hij doet en bovendien is hij ook veel meer gefocust en productiever in zijn werkuren.

Conclusie
Een oosters gezegde luidt: Heb je geen tijd om te mediteren, mediteer dan twee keer zo lang.” En daar hebben ze wel een punt. Juist als je het druk hebt is het zo nodig om tijd te creëren voor jezelf, om vrijheid in je leven te creëren. Door beter te plannen en je taken in blokken te verdelen houd je veel meer tijd over en bovendien veel meer energie!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.