Ook ik heb wel eens wat
Aangezien ik al mijn verstandskiezen nog heb, is er wel eens eentje aan het groeien. Zo ook deze keer. Ik voelde de pijn in mijn tandvlees al en dacht: ‘dat gaat in een paar dagen wel weer weg’. Niet dus. Deze keer kwam er een gemene ontsteking onder en liep ik dagen rond met een dikke wang. Ik voelde me net zo’n hamster. Maar goed, ‘practise what you preach’ dus ik heb mezelf behandeld (acupunctuur), kruiden genomen, het juiste wel en niet gegeten en vooral veel meer rust genomen. Met als resultaat dat ik na twee dagen over het ergste heen was.

Zo zie je maar weer dat ik, en ik zit toch behoorlijk goed in mijn energie, ook iets kan mankeren. Ook ik ben wel eens verkouden, heb wel eens hoofdpijn of zoals in dit geval een ontstoken kies/kaak. Een optimale energie betekent niet per definitie dat je nooit iets mankeert. Maar het betekent wel dat je in een redelijk snelle tijd weer herstelt! Van zowel fysieke als niet-fysieke zaken zoals bijvoorbeeld ervaringen en de bijbehorende emoties.

Wat is eigenlijk ‘in de flow’ zijn?
Energie moet stromen want als het stagneert dan ontstaan er blokkades en dat kan je voelen in je lijf maar ook in je emoties. Lichamelijk kunnen er dan pijnen ontstaan of stijve spieren of gewrichten. Maar ook hoofdpijn, opgezette buik, constipatie of oprispingen. Ook op het niet-fysieke vlak loop je dan vast. Je bent boos of snel geprikkeld, je komt niet vooruit, je zit niet lekker in je vel of je kunt zaken niet meer overzien.

Kortom als je energie stroomt, als je in ‘de flow’ bent dan komt de energie overal en lopen alle fysieke en niet-fysieke processen veel beter. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) betekent dat oa. dat je Lever-energie dus het Hout-element lekker stroomt.

Mensen vragen mij iedere dag hoe ik aan zoveel energie kom
En het antwoord is even simpel als ingewikkeld. Ik luister namelijk heel goed naar mezelf en houd ook rekening met mezelf. Natuurlijk heb ik wel eens een dag dat mijn energie niet lekker stroomt. Maar dan pas ik daar meteen mijn dag, mijn tempo en mijn activiteiten op aan. Go with de flow dus.

Ik kan wel gaan doen alsof er niks aan de hand is maar dan put ik mijn energie verder uit. Mijn lijf maar ook mijn mind geeft op zo’n moment aan dat het even een aanpassing nodig heeft. En dat betekent niet dat ik die dag niks kan doen. Zeker niet. Ik kan meestal gewoon de planning van de dag aanhouden, maar dan wel met wat aanpassingen. En die hangen weer af van de oorzaak.

Wat mij uit mijn energie haalt
Fysieke arbeid haalt mij meestal niet uit mijn energie. Ik word ook niet moe van mijn werk bijvoorbeeld. Maar ik kan wel energie kwijtraken als ik te hard mijn best wil doen, bijvoorbeeld als ik een nieuwe cliënt krijg. Of wanneer het resultaat van een behandeling tegenvalt. Als dingen niet lopen zoals ik dat wil. Maar ruzie is ook zo’n energie-stopper voor mij. Dat kan me acuut blokkeren. Irritatie trouwens ook. Dan kost het me vaak veel moeite om weer terug te komen in ‘de flow’.

Emoties en mijn eigen gedachten zijn voor mij vaak de grootste boosdoeners
Angst is ook zo’n mooie. Meestal is deze emotie niet meteen duidelijk. Maar zodra ik merk dat mijn energie vastloopt na het lezen, horen of zien van iets of na een gesprek met iemand dan ga ik mijn denken en mijn gevoel analyseren. En als ik dan naar de wortel ga van mijn gevoel dan kom ik soms een angst tegen. Klein of groot dat maakt niet uit, het kost energie. En vaak is het dan ook nog eens een angst voor een onbekend of ‘misschien in de toekomst gebeurend’ iets… Heel sneaky dus en als ik die beweging niet op tijd omdraai dan gaat het onnodig ten koste van waardevolle energie.

Daarnaast moet ik niet langer dan acht uur slapen want dan blokkeert mijn energie. Te lang achter de computer doet ook geen goed en op de één of andere manier zijn maandagochtenden per definitie niet ‘in de flow’.

Hoe ik merk dat ik niet in mijn energie zit, niet in ‘de flow’ ben
Dan heb ik geen zin. Geen zin om dingen te doen, geen zin om dingen af te maken, geen zin om dingen op te starten. Ik vertoon dan uitstelgedrag, maak omtrekkende bewegingen en ben in wezen dan dus heel passief. En dat is niks voor mij. Normaal gesproken ben ik actief, ondernemend en ben ik enthousiast om aan iets te beginnen. Borrelend laat maar zeggen. En daar merk ik ook aan dat mijn energie weer begint te stromen. Dan begin ik weer ideeën te krijgen en dan begint het weer te borrelen.

Wat ik doe om weer in ‘de flow’ te komen
De oplossingen die ik voor mezelf heb variëren, afhankelijk van de oorzaak. Als ik bijvoorbeeld simpelweg teveel (fysiek) heb gedaan, dan ga ik alles rustiger aan doen. Meer zitten, af en toe een paar tellen mijn ogen dicht, iets vaker een kopje thee, even de tijd nemen om goed adem te halen, niet zo snel lopen, minder praten, eerder naar bed en meer van dat soort kleine aanpassingen. Soms zeg ik zelfs afspraken af. Het helpt echt en ik sta het mezelf ook toe.

Als mijn energie blokkeert dan ga ik zorgen voor beweging
Dat kan zijn; even de was ophangen, stofzuigen of boodschappen doen. Maar mijn favorieten zijn 10 minuten op de crosstrainer, een paar rekoefeningen, lekker warm douchen, woest meedansen op Michael Jackson of luisteren naar ouwe disconummers en heel hard meezingen 🙂

Als ik geïrriteerd ben dan wordt het al wat lastiger
Want dan merk ik aan mezelf dat ik de neiging heb om in dat gevoel te blijven hangen. Alsof ik graag geïrriteerd blijf, wat helemaal niet zo is. Want dat voelt helemaal niet lekker. Maar toch betrap ik mezelf daar dan op. Maar zodra ik daar achter kom, pak ik mezelf bij mijn lurven en dwing ik mezelf één van de bovenstaande dingen te gaan doen. In eerste instantie met grote tegenzin maar uiteindelijk gaat het dan toch stromen en kom ik toch weer in mijn eigen energie. Het werkt iedere keer. En de grap is dat ik dan ook ineens vaak de oplossing zie, of in ieder geval een mogelijkheid om de bron van mijn irritatie aan te pakken. Dat is de kracht van beweging!

Bij angst werkt het weer iets anders heb ik gemerkt
Angst is een verlammende emotie en daarom is het ook zo enorm belangrijk om deze emotie te herkennen en te erkennen. Bij een angst, klein of groot, heb ik het nodig om te kunnen relativeren en om (nood)oplossingen in gedachten klaar te hebben liggen. Dat geeft me dan rust en dan kan ik de draad weer oppakken. Maar om dat te kunnen heb ik wel de stroming van mijn energie nodig dus dan grijp ik wederom naar de al eerder genoemde ‘bewegingen’. Dit vind ik wel de allermoeilijkste energie-blokkade en ik heb zelf dan ook altijd mijn naasten nodig om me even te uiten, even te overleggen of om raad te vragen.

En jij?
Ik heb geprobeerd mijn persoonlijke ervaringen met je te delen. Ik kan wel een hoop theorie spuien maar ik merk dat mijn persoonlijke ervaringen vaak meer ‘aha-momenten’ geven dan de droge stof. Dus ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en dat je iets kunt leren van mijn opgedane wijsheid. Ik ben ook benieuwd naar jou ervaringen. Wat haalt jou uit je energie en hoe kom jij weer terug in ‘de flow’? Graag zie ik je reactie!

Oh ja, nog even dit: veel mensen zijn ook gevoelig voor de aanwezigheid van anderen. Het kost ze energie. Ik word dan ook vaak gevraagd hoe ik daar mee om ga, bijvoorbeeld als ik de hele dag mensen sta te behandelen. Of wat ze zelf kunnen doen om zich te beschermen. Daar kom ik in een volgend artikel een keer op terug.

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.