In een vorig artikel heb ik het al een keer gehad over ‘the flow’. Wanneer je in de flow bent dan loopt alles lekker, dan voel je je super en dan lijkt alles vanzelf te gaan. Heerlijk! Maar er is ook zoiets als overflow.
Laat ik dat eens uitleggen aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Spa rood
Als ik goed in mijn energie zit, als ik in the flow ben dan voel ik me sprankelend. Het bubbelt dan aan alle kanten, ik ben enthousiast, heb zin om van alles te ondernemen en heb ook veel ideeën. Ik voel me dan als Spa rood laat maar zeggen. Lekker bruisend.

Spa blauw
Soms merk ik ineens dat die flow weg is, dat ik vastloop en dat mijn zin weg is. Ik ben dan geen Spa rood meer maar Spa blauw. Ken je dat? Geen zin meer, geen ideeën meer, geen enthousiastme … kortom, plat water. Niet fijn maar eigenlijk altijd mijn eigen schuld omdat ik toegestaan heb dat iets of iemand me uit mijn energie haalt. Maar daar hebben we het hier al over gehad.

Langzaam gaat de prik eraf
Het is normaal – of zo zou het moeten zijn – dat je ‘s morgens opstaat met Spa rood en dat de prik er gedurende de dag een beetje vanaf gaat. Even gaan zitten tussendoor laadt de boel weer lekker op en zo kan je de dag doorkomen vol bubbels. Je schommelt dan tussen Spa rood en Spa Marie-Henriette laat maar zeggen ;-). Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat je net zolang doorgaat totdat je met Spa blauw je bed in duikt.

Over-flow
Maar wat gebeurt er nu wanneer er weinig prik op zit en je flink met de fles gaat schudden? Jawel, dan gaat het weer harder bruisen! Dan heb je weer bubbels en misschien wel zoveel dat het overstroomt. Je voelt je weer energiek, je kan weer hard rennen en dat doe je dan ook … Maar pas op! Dit is een vals beeld. Er is helemaal niet veel energie aanwezig, dat lijkt alleen zo! Dit is juist de meest gevaarlijke situatie voor je energiegehalte. Je energie staat laag en je geeft volle bak uit. Dat vraagt om moeilijkheden!

Verschil tussen flow en over-flow
Als je goed voelt dan herken je deze situaties ook wel. Als je in de flow bent dan loopt alles lekker maar wel gecontroleerd en rustig. Als kabbelend water wat doelgericht naar zijn eindpunt stroomt. In de over-flow zit er een bepaalde druk op. Je bent meer hectisch, onrustiger en meer van de hak op de tak. Je hoofd loopt er gewoon van over. Herken je dit?

Over-flow voorkomen
Om te voorkomen dat je in over-flow raakt en dus bakken met energie kwijtraakt kan je het volgende doen. Check regelmatig – het liefst ieder uur – hoe het met jouw bubbelgehalte is. Hoe voel ik me nu? Spa rood? Spa groen? Spa blauw? En neem dan natuurlijk de juiste actie.
Daarnaast moet je proberen de over-flow situaties te gaan herkennen. Ben je chaotisch of heel rustig aan het werk? Komen de gedachten kalm of als pingpongballen je hoofd binnen? Ben je gestructureerd of handel je een beetje als een kip zonder kop?

Over-flow oplossen
Het oplossen van een over-flow is simpel: gewoon de geschudde fles even laten staan. Dus ga even zitten, zet je gedachten even ergens anders op of ga even douchen. Kalmeer je hoofd en voel dan nog eens hoe het met je bubbelgehalte en dus je energiegehalte is gesteld.

En jij?
Hoe zit het met jou? Herken jij het verschil tussen flow en over-flow? Hoe pak jij dit dan aan? Ik zie graag je reactie!

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.