Heb jij er wel eens last van?
Dat het voelt alsof ze ineens drie blokken hout op het vuur gegooid hebben, van binnen. Ineens heb je het superwarm en met een beetje pech breekt het zweet je ook nog eens uit.

Ergens na je veertigste gaat je hormoonhuishouding zodanig veranderen dat je dit soort klachten kunt krijgen. 80% van de vrouwen krijgt te maken met overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingsklachten en slecht slapen. Maar dat betekent niet dat je dit zomaar over je heen moet laten komen; je hebt er wel degelijk zelf invloed op!

In dit artikel leg ik je uit hoe de Chinese Geneeswijze daar naar kijkt en wat irritatie en boosheid daarmee te maken hebben.

Van de week had ik een cliënt die last heeft van opvliegers. Toen ik haar vertelde dat ze eens beter moest gaan letten op ‘kleine’ irritaties en ergernissen, reageerde ze heel verbaasd. Nadat ik het uitgelegd had zei ze: ‘daar heb ik nooit bij stilgestaan, ik dacht altijd dat dit bij de leeftijd hoorde’. Dat klopt natuurlijk voor een deel maar het hoeft niet zo heftig te zijn.

De Chineze spreken over een ‘stijgende yang’
In de TCM kunnen opvliegers verschillende oorzaken hebben en in veel gevallen heeft het te maken met “stijgende yang” zoals de Chinesen dat zo mooi zeggen. Energie heeft een yinne en een yange kant. Yin staat onder andere voor koel, donker en rustig en yang voor warm, licht en bewegend. Opvliegers zijn dus een yange energie die omhoog komt. In het geval van mijn cliënt veroorzaakt door de Lever-energie.

Een goede TCM therapeut kan je met acupunctuur en kruiden heel goed helpen bij dit soort klachten. Maar ik vind het altijd erg belangrijk dat iemand zelf ook meewerkt aan de oplossing en de Lever-energie en bijbehorende emoties spelen daar een belangrijke rol in.

Irritatie en boosheid
Irritatie en boosheid horen bij de Lever-energie. Het is een heftige emotie die veel kracht heeft en behoorlijk veel yang aanmaakt. Het maakt een ‘stijgende Lever-yang’ alleen maar erger en als je al last hebt van opvliegers dan is dat dus niet handig. Ook dingen die ‘moeten’ horen in dit rijtje thuis, net als alle dingen die je duldt.

Dus als jij last hebt van yange klachten zoals opvliegers dan is het aan te raden deze emotie eens onder de loep te nemen.
Andere yange klachten zijn bijvoorbeeld:

  • hoofdpijn
  • nek- en schouderklachten
  • pijnlijke menstruatie
  • stress
  • ontstekingen
  • huidklachten met roodheid en jeuk
  • allergieën
  • en meer

Nu jij
Ben jij snel of vaak geïrriteerd of zelfs boos? ‘Moet’ jij veel meer van jezelf, of van anderen? Doe je veel dingen die je eigenlijk niet leuk vindt? Duld jij veel? Dan wordt het hoog tijd dat je daar iets aan gaat. Je belast je Lever-energie hierdoor met veel te veel yang en dat kan tot dit soort vervelende klachten leiden! Lees ook maar eens dit artikel over boosheid. 

Vind je dit een interessant artikel en wil je meer tips en advies ontvangen van Jeanine?

Meld je dan aan als Yin-Power Member. Het is gratis!

Plus je krijgt dan meteen een uitnodiging voor de eerstvolgende Energie & Bubbels in je mailbox. Kijk hier voor meer informatie.

dit veld niet invullen s.v.p.